Az EU-csatlakozást elősegíteni hivatott társulási triót hozott létre Ukrajna, Grúzia és Moldva

2021. május 18., 08:35

Az európai uniós csatlakozás elősegítését szolgáló trió létrehozásáról írt alá memorandumot hétfőn Kijevben Ukrajna, Grúzia és Moldva külügyminisztere – jelentette be Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője a találkozót követő sajtótájékoztatón, adta hírül az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint Kuleba megbeszélést folytatott az ukrajnai látogatásra érkezett David Zalkaliani grúz külügyminiszterrel és Aurelio Ciocoi moldvai külügy- és európai integrációs miniszterrel. Az ukrán diplomácia vezetője a találkozó után újságíróknak elmondta, hogy a három ország külügyminisztere fontos lépést tett: dokumentumot írt alá társulási trió létrehozásáról. Ez megerősíti az együttműködést a felek között az európai integráció kérdésében – tette hozzá.

Kuleba azt is kifejtette, hogy az új kezdeményezés lehetővé teszi a három ország számára hatékonyabb együttműködés folytatását az EU felé vezető úton. „Mi letettük a voksunkat Európa mellett, aláírtuk a társulási szerződést, és, természetesen, szeretnénk a jövőben az EU tagjaivá válni” – hangsúlyozta. Megjegyezte, a társulási trió létrehozása jelzés a három ország részéről, hogy nem látnak alternatívát az európai integrációt illetően. „És nincs alternatíva Európa számára sem, mert az országainkat az európai békét és felvirágzást szolgáló uniós projektként kell elfogadnia” – szögezte le Ukrajna külügyminisztere.

(vb/karpat.in.ua)