Ukrajna hivatalosan az Európai Unió tagjelöltje lett, az EU-tagországi vezetők egyhangúlag szavazták meg a státuszt

2022. június 23., 21:46

Az Európai Tanács (ET) csütörtökön megadta Ukrajnának az európai uniós tagjelölti státuszt, miután az EU-tagországok brüsszeli csúcstalálkozóján valamennyi vezető egyhangúlag támogatta azt – jelentette be Charles Michel, az ET elnöke a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál.

Mint Michel jelezte, „az Európai Tanács nemrég döntött arról, hogy Ukrajnának és Moldovának EU-tagjelölti státuszt biztosít. Történelmi pillanat. A mai nap döntő lépést jelent az EU felé vezető úton. Gratulálok Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és Maya Sandu moldovai elnöknek, valamint Ukrajna és Moldova népeinek.”

Ezenkívül az EU-tagországok vezetői elismerték Grúzia európai perspektíváját, és készek a tagjelölt státusz megadására, amint a prioritást élvező kérdések megoldódnak a kaukázusi országban. „Gratulálok a grúz népnek. Történelmi pillanat az EU-grúz kapcsolatokban: Grúzia jövője az EU-hoz kötődik” – hangoztatta Charles Michel.

Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: „a mai jó nap Európa számára. Gratulálok Ukrajna, Moldova elnökének és Grúzia miniszterelnökének. Az önök országai a mi európai családunk részét képezik. Az EU-vezetők mai történelmi döntése pedig megerősíti ezt.” Az EB-elnök egy fotót is közzétett az esemény illusztrálásához.

Volodimir Zelenszkij elnök a Twitteren reagált az Ukrajnában valósággal megváltásként beharangozott döntésre. „Őszintén üdvözlöm az EU vezetőinek döntését, hogy Ukrajnának tagjelölt státuszt adtak. Ez egyedülálló és történelmi pillanat az Ukrajna és EU közötti kapcsolatokban” – írta. Az elnök egyúttal köszönetet mondott az Európai Bizottság, az Európai Tanács elnökeinek, valamint az EU-tagországok vezetőinek.

Közben még az Európai Tanács döntése előtt kitűzték az ukrán zászlót az Európai Parlament strasbourgi épülete előtt.

Ukrajna az Európai Unió rendes tagjává azt követően válik, hogy a pályázat beérkezését követően a tagjelölt ország és az Európai Unió tagállamai közötti tárgyalások szakasza lezárul. Maga a vita 35 részre oszlik azokról az alapvető törvényekről, jogokról és kötelezettségekről, amelyek az unió minden tagját egyesítik. Csak a tagok következetes jóváhagyása és a reformok végrehajtása után lehet tagsági szerződést aláírni. Ezt az EU Tanácsának, az egyes uniós országok parlamentjeinek külön-külön és az Európai Parlamentnek többségi szavazataival kell jóváhagynia.

A tagjelölt országok EU-csatlakozásának szokásos eljárása több évtől több évtizedig tart. Ukrajna a teljes körű orosz invázió után szinte azonnal felvételi kérelmet nyújtott be az Európai Unióhoz, és különleges gyorsított eljárást kért, de az EU ezt egyelőre jegelte.

(vb/rbc.ua)