Az Európai Tanács vezetője szerint Oroszországot meg kell fosztani vétójogától az ENSZ BT-ben

2022. szeptember 24., 11:51

Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egy állandó tagja háborút indít egy másik állam ellen, akkor automatikusan ki kell zárni a Biztonsági Tanácsból. Ezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette ki az ENSZ Közgyűlésének szónoki emelvényéről elmondott beszédében, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy állandó tagja provokálatlan és indokolatlan háborúba kezd, az ENSZ Közgyűlése által elítélt háborúba, akkor a Biztonsági Tanácsból való kizárásának automatikusnak kell lennie” – mondta.

A politikus szerint a vétójog gyakorlásának kivételnek kellene lennie, de mára ez lett a szabály, „és sürgősen változtatni kell ezen”.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának – Kínának, az Egyesült Államoknak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának és Oroszországnak – vétójoga van a tagállamok által kötelezően végrehajtandó határozatokat illetően. Moszkva aktívan él ezzel a kiváltsággal az ukrajnai háború kérdéseiben.

Korábban az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield azt mondta, hogy az Egyesült Államok meg akarja reformálni az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

(korrespondent.net/Kárpátalja)