Sztefanisina: 1,5 millió ukrán nem tud hazatérni Oroszországból

2022. szeptember 26., 11:50

Mintegy 1,5 millió ukrán, többségükben nő és gyermek, tartózkodik jelenleg Oroszországban a hazatérés lehetősége nélkül, rokonaik nem tudnak velük kapcsolatot teremteni – közölte egy az ENSZ Közgyűléséhez kapcsolódóan Nő- és leánykereskedelem szexuális kizsákmányolás céljából: Válasz a megelőzéssel és védelemmel összefüggő kihívásokra az ukrajnai háború kontextusában címmel megrendezett nemzetközi fórumon Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

A rendezvényen kiemelt figyelmet kapott az Ukrajna ideiglenesen megszállt területeiről erőszakkal Oroszországba deportált ukránok ügye – mutat rá az eseményről beszámoló ukrán kormányzati portál.

„Most minden eddiginél fontosabb élni valamennyi nemzetközi eszközzel az alapvető emberi jogok védelmében, és megkettőzni az erőfeszítéseket az ukránok erőszakos kizsákmányolásának megakadályozására” – tette hozzá Olha Sztefanisina.

Szó esett a tanácskozáson az EU-tagállamok és más államok területén ideiglenesen kitelepítettekként tartózkodó nők és lányok védelmének kérdéseiről is.

(pravda.com.ua/kmu.gov.ua/Kárpátalja)