Indul a tanév

93 magyar diák nyert állami ösztöndíjat az ungvári egyetemen

2005. augusztus 26., 10:00 , 241. szám

Az Ungvári Nemzeti Egyetem államilag finanszírozott képzési helyein szeptembertől közel száz magyar nemzetiségű diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait. Az egyetem elsőéves, ösztöndíjjal tanuló hallgatói közül idén így közel minden tizedik magyar. A sikeresen felvételizett, ám pontszámaik alapján állami ösztöndíjat nem nyert fiatalok augusztus 15-ig köthettek tanulmányi szerződést az egyetem költségtérítéses képzéseire.

Az ungvári egyetem idén 41 szakon hirdetett felvételit. Nappali képzésre közel 4000 kérelmet fogadott a felvételi bizottság, levelezőre közel 800-at. A magyar nemzetiségű diákok részéről a két képzési formára idén 297 felvételi kérelem érkezett a felvételi bizottsághoz. Az utóbbi éveket tekintve nőtt az egyetemre jelentkező magyar fiatalok száma: 2002-ben 115, 2003-ban 280 felvételi kérelmet regisztráltak - tájékoztatta lapunkat Ivan Korol, az UNE felvételi bizottságának elnöke.

Az egyetemi felvételi vizsgákon 1592 jelentkező felelt meg, közülük 976 diák nyert állami ösztöndíjat és tanulhat tovább nappali tagozaton. Vizsgaeredményeik alapján a magyar fiatalok a nappali tagozaton 144 egyetemi helyet szereztek, közülük 93-an államilag finanszírozott formában tanulhatnak tovább. A sikeresen felvételiző magyar diákok közül idén 51 szorult költségtérítéses helyre, egy részük szerződést is kötött az egyetemmel. Levelező tagozaton 30 magyar diák nyert felvételt.

Az idén ösztöndíjat nyert egyetemisták között a magyar fiatalok aránya 9,5%. 2004-ben 78 magyar diák nyert állami ösztöndíjat (arányuk az összes ösztöndíjashoz képest 8,7%), 2003-ban 76 (az arány 6,5%). A növekmény elsősorban annak a húsz célvezényléses helynek tudható be, amit a történelem szakon különítettek el a magyar diákok részére. Tekintettel arra, hogy történészeket a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolán is képeznek, a célvezényléses helyeket célszerű lenne egyéb egyetemi szakokon is alkalmazni. Például az orvosin, ahol idén 60 ösztöndíjas helyre pályázhattak a diákok (szemben a tavalyi százzal), és ahová mindössze 3 magyar diák jutott be, ráadásul költségtérítéses képzésre.

A történelem és európai integrációs tanszék 20 államilag finanszírozott helyet biztosított történelem szakon a magyar iskolát végzett diákok számára. 38-an jelentkeztek a felvételire, a keretet betöltötték. Emellett a legtöbb magyar diák matematika szakon tanulhat tovább (14 fő, ebből 13 ösztöndíjas), valamint fizika szakon (11 fő, ebből 10 ösztöndíjas). A filológiai kar magyar nyelv és irodalom szakára meghirdetett felvételin 26-an feleltek meg, közülük 15-en nyertek ösztöndíjat. Angol nyelv szakon 4 magyar nyert felvételt, 1 diák lett ösztöndíjas.

Kémia szakon 6 magyar felelt meg a vizsgán, 4-en nyertek ösztöndíjat, biológia szakon 4 diák felelt meg, 3 ösztöndíjas. Idén a legnagyobb hallgatói túljelentkezést a jogtudományi karon regisztrálták (16-szoros), itt nem volt sikerrel vizsgázó magyar felvételiző. A nemzetközi kapcsolatok szakra hatszoros volt a túljelentkezés, ide 4 magyar diáknak sikerült bejutnia, egynek ösztöndíjjal.

P. Zs.