Magyar–román kormányülés

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

Magyarország hamarosan konzulátust nyithat Csíkszeredában, Románia pedig Gyulán – többek között erről született megállapodás múlt héten az első közös, magyar–román kormányülésen Bukarestben. Nagyváradon ugyanakkor tiltakoztak a magyar kormányfő látogatása ellen.

A szakminiszterek egyezményt írtak alá a közös államhatár átjárhatóságának könnyítéséről, a nemzeti fejlesztési tervek összehangolásáról, az árvízvédelmi együttműködésről. Elvi megállapodás született Bukarestben a Sapientia Egyetemen zajló oktatási folyamat román társfinanszírozásáról. A következő magyar–román közös kormányülést 2006-ban Magyarországon rendezik meg.

Este Gyurcsány Ferenc a román televízió vitaműsorában kifejtette: Magyarország nem akarja Erdélyt, mert tisztában van az aktuális politikai realitásokkal. Rámutatott: ha van is a két ország történelmében sok fájó pont, a múltat megváltoztatni nem lehet, de a jelent és jövőt ki kell használni.

A magyar kormányfő romániai látogatása másnap Nagyváradon folytatódott. A látogatás ellen az erdélyi Magyar Polgári Szövetség tiltakozását fejezte ki, azzal vádolva a miniszterelnököt, hogy a tavaly decemberi népszavazás előtt saját nemzete ellen kampányolt. (Duna Televízió Hírszolgálat/radio.hu)