Kreatív óvónő - kreatív gyermek

Óvodapedagógiai konferencia Beregszászban

2006. március 3., 09:00 , 268. szám

A fenti címmel, s immár hatodik alkalommal szervezett kétnapos konferenciát kárpátaljai magyar óvónők számára a hétvégén Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ).

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának Filmklubjában dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke és Gabóda Éva, a KMPSZ óvodaszekciójának vezetője köszöntötte a megjelent mintegy hetven óvodapedagógust a szervezők nevében. Örömmel állapíthatták meg, hogy a megjelentek közül többen immár a Rákóczi-főiskola végzőseiként térnek vissza a szakma ezen hagyományos téli rendezvényére, hogy az alma materban megvitathassák kollégáikkal az óvodaügy aktuális kérdéseit.

Orosz Ildikó bevezetőjében sajnálattal állapította meg, hogy továbbra is az óvoda a "leggyengébb láncszeme" oktatási rendszerünknek, miután az oktatási intézmények többségével ellentétben nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem a fenntartó önkormányzatokéból. A KMPSZ elnöke szerint az önkormányzatoknak ma általában nem áll rendelkezésükre elegendő forrás az óvodák megfelelő finanszírozására. Mint kifejtette, ugyancsak problémát jelent, hogy a fenntartók esetenként kellő szakmai megalapozottság nélkül igyekeznek befolyásolni az óvodák munkáját, illetve az óvodapedagógusokat a település mindeneseiként megkísérlik felhasználni egyéb, hivatásuktól idegen feladatok ellátására. "Merjenek időnként nemet mondani" - biztatta ezzel kapcsolatban pedagóguskollégáit dr. Orosz Ildikó, hangsúlyozva, hogy hosszú távon ez "az összeroppanás elkerülésének egyetlen lehetősége", valamint, ha az óvónők szívük szerint kizárólag a gyermekekért tevékenykednek.

A továbbiakban az EuroClip - EuroKapocs Közalapítvány támogatásával megrendezett szakmai fórum résztvevőinek a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola és a beregszászi Rákóczi-főiskola pedagógusai tartottak másfél napon keresztül előadásokat az alternatív pedagógiák, a vizuális nevelés, a gyermeklélektan, a kreativitást fejlesztő foglalkozások tárgykörében.

solt