Hálaadó istentisztelet

2006. december 15., 09:00 , 309. szám

Tiszakeresztúrban ünnepi istentisztelet keretében hálát adtak a megújult református templomért, melyet az Illyés Közalapítvány és a helyi gyülekezet adományaiból újítottak fel.

Az ünnepség kezdetén Seres János Máramaros-Ugocsa megyei esperes a 84. zsoltárból, majd Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főjegyzője Péter apostol 2. leveléből hirdetett igét. A főjegyző úr igehirdetése a rabságról és a szabadságról szólt.

Ezt követően a gyülekezet ifjai adtak elő ünnepi műsort, majd Sipos József tiszteletes Tiszakeresztúr református gyülekezetének történetéről beszélt. A reformáció kora óta a gyülekezet az erdélyi fejedelemséghez tartozott. A szovjet hadsereg bevonulása után minden anyakönyvet le kellett adni, így a gyülekezet történetéből kevés adat maradt fent. A fontosabb események: Tiszakeresztúr 1560-ban már önálló anyaegyház volt. Az anyakönyveket 1768-tól vezették. 1825. július 26-án Budai Ézsaiás debreceni püspök generális vizitációra (látogatásra) érkezett ide. 1848-ban a szabadságharc alatt az egyik harangot odaadták ágyúnak. 1870-ben a templom leégett, csak a falak maradtak meg, minden belső berendezés megsemmisült, a harang pedig elolvadt. 1872-ben a maradványokból Tar Lajos kertjében öntötték meg a nagyharangot, a gyülekezet saját költségén. A kisharang öntésére 1927-ben került sor. 1914-ben az első világháború idején kezdték el a torony építését. A templom 1921-ben nyerte el mai formáját. A környéken jól ismert Nagyidai Ferenc készítette a kazettás mennyezetet, amelyet az 1970-es felújításkor át kellett alakítani, mivel addigra teljesen tönkrement. 1970-ben és 1989-ben a gyülekezet adományaiból külső és belső felújítás folyt. 2004-ben a templom külső tatarozását végezte el a gyülekezet, idén pedig az Illyés Közalapítványnál megnyert pályázat és a hívek adományai jóvoltából alakították át jelenlegi formájára.

A hálaadó istentisztelet végén a más településekről érkezett lelkipásztorok igékkel köszöntötték a keresztúri gyülekezetet, majd közös szeretetebédre került sor.

F. Zs.