"Röntgenkép" az önszerveződésről

Beszámolók és tisztújítás

2008. március 7., 09:00 , 373. szám

Nagygejőcön dr. Soós Kálmán, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke elmondta – kisebbségben élő magyarságunk önszerveződéséről a mindenkori választás ad megfelelő rálátást biztosító "röntgenképet". Szerinte a helyhatósági választáson olyan történelmi esélyt mulasztottunk el, amikor létszámarányunknál jóval nagyobb számban képviseltethettük volna magunkat a különböző önkormányzati szinteken. Elemezte továbbá a legutóbbi parlamenti választás eredményeit, s szólt az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának munkájáról, a pályázati lehetőségekről.

Györke Róbert alapszervezeti elnök beszámolójából kiderült, hogy a Nagygejőci KMKSZ-alapszervezet tagjai aktív szerepet vállaltak a választásokon, részt vettek a megyei rendezvényeken, s helyben is megemlékezéseket szerveztek a magyar vonatkozású évfordulók alkalmából, bár – kultúrházuk nem lévén – erre csak az általános iskolában nyílik lehetőség. Az elnök beszélt a járási tanácsban folyó munkáról és felhívta a figyelmet a gejőcieket is érintő agrártámogatásokra.

A közgyűlés végül újraválasztotta az alapszervezet korábbi vezetőit: Györke Róbert elnököt, Bakos Éva alelnököt és Molnár Gabriella titkárt.

Dr. Soós Kálmán a kárpátaljai magyarságot leginkább foglalkoztató kérdésekről beszélt. Elemezte az ukrajnai, majd a magyarországi politikai helyzetet, illetve beszélt a kárpátaljai magyarság önszerveződésének fontosságáról, továbbá azokról a lépésekről, amelyeket a szövetség a schengeni vízumkiadás egyszerűsítéséért és a kishatárátlépő bevezetéséért tett.

A közgyűlés Roják Mária elnököt, Gajdos Katalin és Mitrovics László alelnököket egyhangúlag újraválasztotta.

Nagy Klára tájékoztatást nyújtott a vízumigénylésről, a kishatárforgalomról, valamint a kapcsolattartási támogatásról. Ez utóbbi támogatás igényelhető a KMKSZ nagyszőlősi irodájában. A tisztújítás során a tagság ismételten bizalmat szavazott Nagy Klárának. Alelnök Kudron Zoltán, titkár Ljubka Emma. A közgyűlésen jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke és Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke is.

Fornoson a helyi kultúrházban került sor a tisztújító közgyűlésre, melyet Demes László, az alapszervezet elnöke nyitott meg, akinek elnöki beszámolója után Gulácsy Géza, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke tájékoztatta a tagságot a schengeni vízummal és a magyar nyelvű oktatással kapcsolatos problémákról, kérdésekről. A tisztújítás során a leköszönő Demes Lászlót az alapszervezeti elnöki pozícióban Horvát Bertalan váltotta, az alelnök Fodor Valéria, a titkár Molnár Elvira lett.

Dercenben a művelődési házban került sor a tisztújító közgyűlésre, melyet magyar nyelvű könyvek kiállításával és vásárával kötöttek egybe. A közgyűlést Fodor István, a helyi alapszervezet elnöke nyitotta meg, majd megtartotta elnöki beszámolóját. Szólt az elmúlt év rendezvényeiről, a karácsonyi könyvkiállításról és -vásárról, az ünnepségekről, a kárpótlásból kimaradtak ügyének elősegítéséről. Ezután Gulácsy Géza, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke a vízumot érintő kérdésekről, a Vereckei-hágón felépülő honfoglalási emlékmű ügyének jelenlegi állásáról, illetve az idén és jövőre még magyar nyelven tehető érettségi vizsgákról adott rövid tájékoztatót, majd válaszolt a kérdésekre. A tisztújítás során újra Fodor Istvánt választották az alapszervezet elnökének, Bíró Edét alelnöknek, Bíró Gabriellát titkárnak, valamint a héttagú elnökség is újra bizalmat kapott. Majd a 390 tagú alapszervezet közeljövőbeli tervei kerültek napirendre. Ezek között szerepel a derceni KMKSZ-iroda felújításának befejezése, amelyre az anyagi hátteret pályázat útján nyerte el a szervezet.

Beregdédában Juhász Katalin alapszervezeti elnök beszámolt az elmúlt évi rendezvényekről, majd beszélt a választásokról, kiemelve, hogy sikerült a KMKSZ által támogatott politikai tömörülésnek győznie Beregdédában, annak ellenére, hogy nagy volt az ellenkampány.

Brenzovics László, a KMKSZ és a megyei tanács alelnöke a magyarországi és hazai politikai helyzetről szólt, kijelentve, hogy a jelenlegi körülmények között a kárpátaljai magyarság legfontosabb feladata az, hogy megőrizze megszerzett pozícióit.

Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke felhívta a közgyűlés résztvevőinek figyelmét arra, hogy a nyugdíjasoknak 200 hrivnyába kerül egy új útlevél, nem kötelesek befizetni a többi illetéket. Horkay Sámuel, a középszintű szervezet alelnöke az új vizsgaközpontok bevezetésével kapcsolatos gondokról és veszélyekről beszélt. Végül a közgyűlés újabb három évre szavazott bizalmat az alapszervezet korábbi vezetőinek.

Gáton Biró Angéla alapszervezeti elnök beszámolóját követően bejelentette, hogy nem tudja tovább vállalni az alapszervezet vezetését. Bakancsos László megköszönte a leköszönő elnök munkáját, majd a helyhatósági és parlamenti választások tanulságairól beszélt, hangsúlyozva: a KMKSZ legfontosabb feladata az, hogy a kárpátaljai magyarságot felrázza a most tapasztalható passzivitásból, mert a jövőnk a tét. Ha nem leszünk megfelelő szinten képviselve az önkormányzatokban, nem tudjuk megvédeni érdekeinket.

Király Katalin, a helyi középiskola tanárnője hozzászólásában a kulturális rendezvények közösségmegtartó szerepét emelte ki. A közgyűlés Lőrinc Ágotát, a beregszászi főiskola diákját választotta a gáti alapszervezet új elnökévé, alelnökévé pedig Barna Viktóriát.

Nagyberegen Bálint András elnök beszámolt az alapszervezet tevékenységéről, rendezvényeikről és politikai szerepvállalásukról. Tájékoztatta a tagságot a vízumkiadás jelenlegi rendjéről és a kapcsolattartási támogatásról. Felmerült az új vizsgaközpontok kérdése, valamint az, hogy megoldódni látszik a vereckei honfoglalási emlékmű ügye. A tagok egyeztettek a március 15-i ünnepséggel kapcsolatban.

A közgyűlés újabb három évre szavazott bizalmat Bálint András elnöknek, Vass Bertalan alelnöknek és Vass Katalin titkárnak, több új választmányi tagot is választottak.

Beregújfaluban Tóth Ferenc elnök tekintette át az alapszervezet tevékenységét, majd beszélt a legutóbbi választásokról.

Bakancsos László kijelentette: "Nem szabad, hogy megismételjük korábbi hibáinkat, hisz csak az összefogásunknak köszönhetően érhetjük el közös céljainkat."

Bálint András, a KMKSZ Beregszász Középszintű Szervezetének alelnöke a kárpátaljai magyarság passzivitásáról beszélt, mint mondta: sokan csak olyankor kapnak észbe, amikor szembetalálják magukat a konkrét problémákkal.

A közgyűlés végül Tóth Ferenc elnök, Puskás Zsigmond alelnök és Heé Roland titkár mandátumát újabb három évre meghosszabította.

Nagymuzsalyban Vidnyánszky József elnök számolt be az elmúlt ciklusban az alapszervezet életében történt eseményekről. Örvendetesnek nevezte, hogy – nem kis részben az alapszervezet tevékenységének köszönhetően – a település néhány utcája ismét visszakapta régi magyar nevét ahelyett, amit a szovjet érában "ragasztottak" rájuk. A tervekről szólva elmondta: az alapszervezet közadakozásból szeretne emléktáblát avatni Beregszászi Nagy Pál neves nyelvtudósnak, Nagymuzsaly híres szülöttének. A közgyűlésen megvitatásra került a teherforgalom problémája, ami a falu főútja mellett élő szinte minden családot érint. A szűk úton naponta átlagosan elhaladó 100-150 kamion által okozott rengés rongálja a házak falait, éjszaka pedig zavarja az emberek nyugalmát. A probléma orvoslását egy kerülőút létrehozása jelentené. A közgyűlésen jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnöke, akik szóltak a közelmúlt politikai eseményeiről, a jövőbeli tervekről – érintve olyan, a település számára fájó pontokat, mint az aranybánya helyzete –, majd válaszoltak a feltett kérdésekre. A tisztújítás során a tagság ismételten Vidnyánszky Józsefet választotta elnöknek. Alelnök: Jakab Erika, titkár: Farkas Gabriella. A közgyűlést a Ficseri gyermekstúdió Wass Albert irodalmi összeállítása tette ünnepélyesebbé.

Bustyaházán Francz András elnök beszámolója után ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke ismertette a vízum kiadásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és válaszolt a kérdésekre. Ezt követően a tagság ismételten Francz Andrásnak szavazott bizalmat. Helyettese Fedorosin Mária, titkár Fésüs Adrienn, az ellenőrző bizottság elnöke Géczi István lett.

zs. zs. zs.