Villáminterjú Honcsarovával és Jevtusenkóval

2008. június 20., 10:00 , 388. szám

A közelmúltban az ungvári Juniszty sportcsarnokban rendezett Ukrajna-Szlovákia női kézilabda Eb-selejtező visszavágón egy régi és egy "friss" ismerőst is üdvözölhettünk a házigazdák soraiban. Az ukránok első számú portása, Irina Honcsarova korábban három éven keresztül védte a Kárpáti kapuját, a válogatott szakvezetője, Leonyid Jevtusenko pedig az elmúlt másfél év során működött közre edző-konzultánsként a bajnokságban bronzérmet szerző ungváriaknál. Őket kértük fel egy villáminterjúra.

- 11 évvel ezelőtt kerültem el a Kárpátitól, ahol három szép évet töltöttem el, többek között bronzérmet is szerezve a csapattal - kezdte Irina. - Később játszottam a Szpartak Kijevben, a Halicsanka Lvivben és a Motor Zaporizzsjában is, három éve pedig Szerbiában légióskodom a NIS gárdájánál. A csapatommal tavaly megnyertük a Challenge Kupát, idén pedig szerb bajnoki címet és kupagyőzelmet szereztünk. Jó volt újra Ungváron járni, sok régi barátot láthattam viszont, örülök, hogy a Kárpáti ismét felmenő ágban van a hazai pontvadászatban.

A válogatott szakvezetői posztját hosszabb-rövidebb szünet után újra elfoglaló Leonyid Jevtusenko szemmel láthatóan megkönnyebbülten fogadta a gratulációkat a szlovákok elleni sikeres Eb-selejtezők után.

- Jó ellenfelet győztünk le egy átalakulóban lévő, de már formálódó csapattal, amelyben a légiósok mellett a zaporizzsjai, a lembergi és az ungvári lányok is derekasan helytálltak - kezdte a szakvezető. - A decemberi kontinensbajnokságig még tervezünk egy-két összetartást, novemberben pedig a hagyományos Turcsin-kupa jelenti számunkra majd az Eb-főpróbát.

Arra a kérdésre, hogy mely együttesek végezhetnek majd a dobogón a hamarosan kezdődő pekingi olimpián, Jevtusenko így válaszolt: - Elsősorban a világbajnok oroszok és az Európa- bajnok norvégok esélyesek a végső sikerre, de nem szabad megfeledkezni az otthon játszó kínaiakról, illetve a németekről és a mindenki számára veszélyes dél-koreai együttesről sem.

(tamási)