Szahan szerint a magyarok a lábukkal szavaznak

Ungváron ülésezett a kisebbségi vegyes bizottság

2008. szeptember 26., 10:00 , 402. szám

Alig leplezhető eredménytelenség jellemezte az Ukrán-Magyar Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság XIV. ülését, amelyre Ungváron került sor az elmúlt hét végén. A kétnapos tanácskozástól elsősorban a kárpátaljai magyar oktatást fenyegető 461-es számú ominózus oktatási miniszteri rendelet kapcsán vártunk előrelépést, ám éppen ezen a téren szinte egyáltalán nem közeledtek az álláspontok.

Az ukrajnai magyar és a magyarországi ukrán nemzetiségi kisebbségek helyzetét áttekintő, a jogaik kölcsönös betartására vonatkozó ajánlásokat megfogalmazó, egyszerűen csak kisebbségi vegyes bizottságként emlegetett testület politikai súlya közismerten nem túl jelentős, hiszen az ajánlások semmire sem kötelezik a valójában dönteni hivatott politikusokat. A bizottságot inkább az ukrán hivatalnokoknak a kárpátaljai magyarsághoz való viszonya és a magyar kormánykörök irántunk való elkötelezettsége fokmérőjeként szokás emlegetni.

Ennek tükrében értékelendő az a következetesség, amellyel a magyar fél kiállt ezúttal a kárpátaljai magyar oktatásügy kérdései mellett. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a magyar küldöttség vezetője az ülést értékelő sajtókonferencián kijelentette, hogy van értelme Kárpátalján magyar nyelvű iskolába járatni a gyerekeket, mert van jövője a magyar nyelvű oktatásnak Ukrajnában. A megbeszélések egyik központi témája, az anyanyelvű oktatáshoz való jog biztosítása kapcsán a politikus elmondta: megállapodás született arról, hogy az ukrán fél - működésük biztosításán felül - támogatást nyújt a kárpátaljai magyar iskoláknak a korszerűsítéshez, továbbá az iskolarendszer bővítéséhez.

Az államtitkár bejelentette: még az idén találkoznak a két ország szakminisztériumainak és kisebbségeinek a képviselői, és szakmai javaslatokat dolgoznak ki a kérdés megoldására.

Az ukrán tárgyalóküldöttséget vezető Olekszandr Szahan, az Ukrán Nemzetiségi és Vallásügyi Állami Bizottság elnöke kiemelte: a magyar fél megfelelő feltételeket biztosít az ukrán nyelv magyarországi fejlődéséhez, annak oktatásához, szakemberek képzéséhez az egyetemi központokban.

Az ülés központi kérdése a kárpátaljai magyar oktatásügy helyzete volt, s az elhangzottak jól mutatták az ukrán hivatalnokok negatív hozzáállását a témához - értékelte az ülésen elhangzottakat Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. Mint rámutatott, a megbeszéléseken mindvégig érzékelhető volt az ukrán fél eltökéltsége a tekintetben, hogy folytatni kell a kárpátaljai magyarság számára katasztrofális következményekkel járó oktatáspolitikát. "Tipikus mozzanata volt a tárgyalásoknak, amikor az ukrán küldöttség vezetője az ukrán oktatás bevezetése mellett szóló érvként hozta fel, hogy amikor a magyar szülők tömegesen nem íratják magyar iskolába a gyerekeiket, az nem más a részükről, mint lábbal való szavazás. El kell tehát fogadni, bizonygatta, hogy ez egy természetes folyamat, hogy az emberek nem akarnak pluszterhet magukra venni a magyar nyelv tanulásával, s ezért választják az ukrán tannyelvű iskolákat. Mint mondta, megpróbálnak boldogulni Ukrajnában anélkül, hogy megnehezítenék a saját életüket a magyar nyelv és kultúra ismeretével. Kénytelen voltam megjegyezni, hogy amennyiben itt lábbal való szavazásról van szó, akkor figyelembe kell venni, hogy mindez egy, a lábuk elé irányzott géppuskasorozat hatására történik, hiszen soha olyan tömeges nem volt a magyar gyerekek ukrán iskolákba íratása, mint az új vizsgarendszer bevezetésének hatására. Az emberek tehát nem maguktól menekülnek, hanem az elijesztésüket célzó állampolitika hatására. Természetesen a mi szempontunkból most az a legfontosabb, hogy hatástalanítsuk ezt a politikát" - mondta Kovács Miklós.

Újdonság volt a sajtó számára, hogy míg korábban az ülésen elfogadott ajánlásokat rögzítő jegyzőkönyvet szinte azonnal nyilvánosságra hozták, ezúttal közölték, hogy a dokumentum csak azt követően válik nyilvánossá, hogy azt jóváhagyják az illetékes kormányhatóságok. (Kárpátalja/MTI)