Még nincs döntés

Egyházi líceumok támogatása

2008. december 5., 09:00 , 412. szám

Ungváron hétfőn ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási kérdésekért felelős bizottsága, amely tárgyalta egyebek mellett az egyház által működtetett kárpátaljai magyar tannyelvű líceumok állami finanszírozásának kérdését is. Mint emlékezetes, korábban hivatalos forrásból jelezték, a vonatkozó törvény változása miatt januártól megszűnhet a diákok után járó állami normatíva folyósítása a szóban forgó oktatási intézményeknek.

Az ülésen jelen volt dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke, Anatolij Kolibaba, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Mihajlo Motilcsak, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal (KMÁKH) oktatási és tudományos főosztályának vezetője, valamint Petro Lazar, a KMÁKH pénzügyi főhivatalának vezetője.

Mint a kérdésről tartott tájékoztatóból kiderült, e pillanatig semmiféle utasítás nem érkezett az illetékes megyei hatóságokhoz az egyházi líceumok támogatásának felfüggesztésére vonatkozóan. Viszont az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője úgy értelmezi a közoktatásról szóló törvény vonatkozó paragrafusának módosítását, hogy az tiltást tartalmaz a nem állami fenntartású intézmények finanszírozására vonatkozóan. Ezzel szemben több megyei tanácsi képviselő, köztük dr. Orosz Ildikó, az oktatási bizottság elnöke is vitatta, hogy efféle tiltás kiolvasható lenne a jogszabály szövegéből.

A megyei pénzügyi főhivatal vezetője közölte, hogy levélben fordultak a pénzügyminisztériumhoz, hogy ott értelmezzék ezt a vitatott kérdést, megkeresésükre azonban még nem érkezett válasz. Mint a bizottsági ülésen elhangzott, amennyiben a jogszabályra hivatkozva mégis beszüntetnék az egyházi fenntartású oktatási intézmények finanszírozását, úgy egy speciális megyei programot kellene kidolgozni és elfogadni támogatásukra. A kérdésre várhatóan azután térnek vissza, hogy Kijevből válasz érkezik a pénzügyi főhivatal megkeresésére.

hk