Itt a téli Irka!

Lapajánló

2011. december 23., 09:00 , 571. szám

A karácsonyra, az igazi havas-jeges télre való felkészülés jegyében íródott-szerkesztődött a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Irka című gyermeklapjának idei ötödik, kék-ezüst borítójú száma.

Punykó Mária főszerkesztő és Kovács Erika szerkesztő ezúttal többek között Weinrauch Katalin, Csanádi Imre, Lengyel János, Mészely József, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Fecske Csaba, Devecsery László, Fésűs Éva verseiből válogatott az ifjú olvasóknak több csokorra valót is. Osvát Erzsébet meséje, Babits Mihály és Harsányi Lajos egy-egy novellája, valamint a részlet Charles Dickens Karácsonyi ének című történetéből egyaránt a telet, a karácsonyt idézi.

A téli vakáció idejére szánt sok-sok olvasnivaló mellett azonban „elfértek” a lapban a hagyományos rovatok is, mint például a Bibliai ábécé, valamint az Olasz Tímea által szerkesztett Útravaló, vagy Pallay Dezső Számítógép-sulija. A legkisebbek számára kifestőkkel kedveskednek a szerkesztők, illetve ugyancsak nekik kínál „olvasnivalót” a Döngicsélő, Gabóda Éva rovata. Az óvodások ezúttal azt is megtanulhatják a lapból, hogyan rajzoljanak fenyőfát!

A Múltunk épített emlékei rovatból a dolhai várkastélyról tudhatjuk meg a legfontosabbakat, a Meskete pedig egy litván és egy norvég népmesét ajánl az Irka-olvasók figyelmébe. Ezúttal ehető karácsonyfadíszt készíthetünk a Mindenféle rovatban olvasható recept alapján, illetve Izsó Miklósról és Julianus barátról is sok érdekeset olvashatunk. A Postabontás rovatot, mint mindig, most is az olvasók leveleivel és rajzaival töltötték meg a szerkesztők, míg a Nyitva van az aranykapu számos feladvánnyal és játékkal igyekszik elszórakoztatni azokat, akik a kinti hideg helyett a szoba melegét választják. A Tündérujjak rovatban a bőrfonáshoz kapunk jó tanácsokat, valamint azt is megtanulhatjuk, hogyan fűzhetünk angyalkát gyöngyből.

Az Irka idei utolsó számában a hagyományoknak megfelelően a jövő évre, azaz 2012-re szóló naptárt is találnak a gyerekek, amelyet a lap egészéhez hasonlóan Kulin Ágnes illusztrált a számukra.

hk