Kárpátaljaiak a szatmárcsekei szilvalekvárfőző-versenyen

2013. augusztus 20., 20:40

Idén immáron XV. alkalommal került megrendezésre Kölcsey Ferenc szülőfalujában, Szatmárcsekén a Kárpát-medencei magyarlakta települések össznépi találkozójának is számító Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny.

A kétnapos rendezvénysorozaton a gazdag kulturális programon kívül a kézműves termékek mellett az idén is a szilva és a belőle főzött szilvalekvár volt a középpontban: több mint 20 rézüstben éjjel-nappali kavarás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül főtt ki az igazi hungarikumnak számító ízletes szilvalekvár.

Kárpátalját az immáron visszajáró résztvevők, Badaló, Mezőgecse és Asztély csapata képviselte, a mezőgecsei fiatalok, valamint az asztélyi Őszirózsa nyugdíjasklub táncos lábú örökifjai a szabadtéri kulturális program műsorát is színesítették. A 15 fős csapattal érkezett badalóiak ugyan nem vittek magukkal fellépőket, de olyan jókedvvel ropták a táncot a szabadtéri színpadon és nótázgattak a népi hímzésű kendőkkel, pokrócokkal feldíszített sátoruknál, hogy a szakavatott zsűritől kiérdemelték a rendezvény legvidámabb csapata címet.

A mezőgecseiek sem jöttek haza üres kézzel: a verseny legízletesebb lekvárát kifőző nyíregyházi Tündérmező csapata mögött a rangos versenyben az igen előkelő második helyezést érte el a Mester András polgármester által vezetett csoport. A szabadtéri Cibere bálon mindenki jókedvűen ropta a táncot, a hangulat fokozásáért Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar tett még többet, éjfélkor pedig színpompás tűzijátékban gyönyörködhetett a több száz résztvevő.

A rendezvény díjkiosztóján – melyen részt vett többek között dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, országgyűlési képviselő, dr. Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormányhivatal kormánymegbízottja – Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere megköszönte minden résztvevőnek a versenyen való részvételt és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ilyen és hasonló események a nemzeti összetartozás szellemét erősítik.

(tamási)