Panaszt emeltek a nyíregyházi ukrán főkonzul ellen

2013. szeptember 16., 15:33

A konzuli védelem és segítségnyújtás elmulasztása címén emelt panaszt a külügyminisztériumnál Ukrajna nyíregyházi képviseletének vezetői ellen egy ukrán állampolgár.

A panaszos azt sérelmezi, hogy a magyar határőrizeti szervek részéről őt ért – szerinte – jogtalan intézkedések során hiába próbált védelmet és segítséget kérni hazája nyíregyházi főkonzulátusától. Levelében részletesen ismerteti, hogy a barabási átkelőn a magyar hatóságok indokolatlanul kezdeményeztek ellene eljárást, miközben nem ismertették vele a jogait, nem biztosítottak neki tolmácsot, gyakorlatilag 12 órán keresztül gyakorlatilag fogva tartották, törvénytelenül elkobozták az útlevelét, majd kitoloncolták az országból.

Ezalatt ő és ismerősei több ízben is felhívták a területileg illetékes főkonzulátust, ahol azonban Szerhij Borodenkov főkonzul és helyettese, Andrij Varenkov a füle botját sem mozdította az érdekében. Végül a magyar rendőrség szállította el – szigorú őrizet mellett – a nyíregyházi külképviseletre, ahol az erősen ittasnak látszó főkonzul a segítségnyújtás helyett még őt gorombította le, amiért úgymond „ráuszította” a konzulátusra a rokonait és ismerőseit, akik nem hagytak nyugtot neki folytonos telefonhívásaikkal. Végül közölte, hogy a rendőrök tájékoztatása szerint valamilyen belga panasz miatt tartják vissza az útlevelét.

A kárpátaljai Fegyir Popovicsot ezt követően visszavitték a határátkelőre, ahol az úti okmányát kivéve visszakapta minden személyes tárgyát, majd átkísérték az ukrán oldalra. A panaszos leszögezi, hogy a kocsijában a vámosok semmilyen tiltott holmit nem találtak, ő maga soha életében nem járt Belgiumban, és az útlevele is teljesen rendben volt. Panaszában azt kéri a külügyminisztériumtól, hogy szerezzék vissza az útlevelét, amely egyébként is az ukrán állam tulajdona, tisztázzák azt, miképpen került a neve az unió határőrizeti nyilvántartásába, s végül: vonják felelősségre a nyíregyházi főkonzulátus vezetőit a konzuli mivoltukból fakadó kötelességeik teljesítésének elmulasztásáért.

Palkó István