Olekszandr Ledida Budapesten

2014. január 24., 16:25

Németh Zsolt parlamenti államtitkár meghívására 2014. január 23-án Budapestre látogatott Olekszandr Ledida, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal elnöke. A megbeszélésnek különös jelentőséget adott, hogy Kárpátalja Megye kormányzója Ukrajna függetlenné válása óta első alkalommal folytatott tárgyalásokat a Magyar Külügyminisztériumban.

A felek kitűnőnek értékelték a Magyarország és Kárpátalja közötti kapcsolatokat, amelyek különös kapcsot jelentenek a magyar-ukrán viszonyban. Németh Zsolt a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatos aktuális kérdések között kitért a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola helyzetére, kérve Kárpátalja Megye vezetőjét, hogy támogassa a színvonalas oktatást nyújtó intézményben tervezett szakképzés hivatalos engedélyeztetését.

A megbeszélés során áttekintették a rendkívül súlyos kijevi helyzetet is. A parlamenti államtitkár megerősítette vendégének, hogy Magyarország Ukrajna függetlenné válása óta határozottan, feltétel nélkül támogatta szomszédja európai útválasztását, s ennek fő támogatói közé tartozik az Európai Unión belül. „Továbbra is meggyőződésünk, hogy Ukrajna, és ezen belül a kárpátaljai magyarság jövője és jóléte szempontjából az EU-val való szoros partnerség alapvető fontosságú. A súlyos aggodalomra okot adó jelenlegi kijevi helyzetben – amely minden résztvevőtől különösen felelős magatartást követel meg – a tárgyalások jelenthetik az egyetlen esélyt az ország érdekeit szem előtt tartó megoldás megtalálására.”

A külügyminisztériumi megbeszélést követően Olekszandr Ledidát a Parlamentben fogadta dr. Hörcsik Richárd, az Európai Ügyek Bizottságának elnöke és Magyar Levente miniszterelnökségi helyettes államtitkár. Kárpátalja megyei kormányzó Budapesten Bacskai József ungvári és Tóth István beregszászi főkonzulok részvételével virágot helyezett el a Holodomor, az ukrajnai éhínség áldozatainak emlékművénél és a Külügyminisztérium szomszédságában levő Tarasz Sevcsenko szobornál.