Ledöntötték Kárpátalja utolsó köztéri Lenin-szobrát Csapon

2014. február 24., 19:01

Kárpátalja utolsó köztéri Lenin-szobrát, az ukrán-magyar határ mellett fekvő Csapon 2014. február 24-ére virradóra, az éj leple alatt ismeretlenek ledöntötték.

A több tucat, egyes becslések szerint már több száz ukrajnai Lenin-szobor ledöntés után, ma éjjel ismeretlenek Ukrajna nyugati-kapujában, Csapon is leborították a kommunizmus atyjának négy méter magas, többtonnás bronzszobrát. A helyi öregek otthona előtti téren álló emlékmű ledöntését éjjel senki sem hallotta. Az otthonban lakók közül senki sem riadt fel, az akciót ugyanis a körülményekhez képest csendben hajtották végre. A helyiek folyamatosan érkeznek, hogy fényképet készítsenek a földre rántott emlékműről.

K. Debreceni Mihálynak, az MTVA tudósítójának Mikola Lajko nyugdíjas elmondta: „Egész éjjel nem aludtam és mégse hallottam semmit. Azt mondták a szomszédok, hogy vihar volt, de ezt se hallottam. A szomszéd felhívott, hogy valamit hallott, nézzek már ki, de nem láttam semmit.”

Viszont akadt olyan fiatalabb szomszéd is, aki éjjel 10-12 terepszínű ruhába öltözött embert látott, akik baseballütőkkel voltak felfegyverkezve. Állítólag ők döntötték le a hatalmas szobrot.

dózsa