Kárpátalján lezárult a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nyolchónapos programja

2014. május 16., 08:50

Kétnapos konferenciával zárult csütörtökön Beregszászban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ nyolchónapos programsorozata, amelynek keretében nyugat-ukrajnai katasztrófaelhárítási szakemberek és civil szervezetek ismerték meg a humanitárius segítségnyújtás és a katasztrófaelhárítás magyarországi módszereit.

A műhelytalálkozónak az Ukrajnában fokozódó humanitárius veszély adott különös hangsúlyt. A tavaly ősszel Ungvárról indult, majd a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban rendezett konferenciával folytatódó programsorozat célja az volt, hogy magyarországi tapasztalatok és helyes gyakorlatok átadásával hozzájáruljon a nyugat-ukrajnai civil és állami szervezetek katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez.

A beregszászi és az előző találkozókon a szervezők bemutatták a magyar és nemzetközi civil, valamint kormányzati szervezetek közötti együttműködés eszközeit, megismertették a résztvevőkkel a hatékony koordináció mechanizmusait és gyakorlatát. Civil részről a több évtizedes nemzetközi humanitárius tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező Ökumenikus Segélyszervezet magyarországi és kárpátaljai munkatársai tartottak előadásokat. A hatékony együttműködés kialakításának részleteit a magyar katasztrófaelhárítás által delegált szakértők és ukrán civil szervezetek képviselői és szakemberei ismertették. A tanácskozások során a szervezetek közötti tapasztalatcseréhez szükséges infrastruktúrát is létrehozták.

A sikeresen zárult, összesen 10,2 millió forint költségvetésű programsorozatot a magyar Külügyminisztérium 9 millió forinttal támogatta, míg a fennmaradó 1,2 millió forintot az Ökumenikus Segélyszervezet biztosította.

A projektben részt vevők együttműködési tervet készítettek, amely javaslatokat fogalmaz meg az állami és civil szervezetek, valamint a civil szervezetek egymás közötti együttműködésére és koordinációjára vonatkozóan.

(MTI/Kárpátalja)