Július 1-jétől jelentősen többet kell fizetni a vízért Ungváron

2014. június 30., 15:56

Ez derül ki a Nemzeti Bizottság azon megállapításából, amely a kommunális szférával kapcsolatos állami rendeletet hivatott végrehajtani.

Legutóbb 2011-ben volt kisebb mértékű – 6,54 hrivnyáról 6,58 hrivnyára való – áremelés Ungváron. Az újonnan megállapított tarifák a következők: központi vízellátás – 6,28 hrivnya, a vízelvezetés 3,58 hrivnya. Ha ezekhez hozzáadjuk a 20 %-os jövedéki adót, akkor 1 m3 víz ára 11,84 hrivnyát tesz ki. Az áremelést már július 1-jétől bevezetik.

Amint azt a Zakarpattya online-nak adott riportjában Olekszandr Voloszjánszkij, a Végrehajtó Bizottság városi vezetője a témával kapcsolatban elmondta, nemcsak Ungváron, hanem az egész országban hasonló lépésekre kell számítani. Mindez összefüggésben áll Ukrajna gazdasági helyzetével. Ugyanakkor az illetékes azt is megjegyezte, hogy a szolgáltatáshoz szükséges elektromos energia értékét már tartalmazza az újonnan megállapított ár. Ez eddig 10 kopeket tett ki, és az állam azt az évi költségvetésből finanszírozta. Ám a Nemzetközi Valutaalap (IMF) határozott követelését fejezte ki a szolgáltatók, valamint az állampolgárok ilyen nemű további támogatásának beszüntetéséről.

Olekszandr Voloszjánszkij hozzátette még, hogy a kormány felszólításának eleget téve, minden vízszolgáltató és vízelvezető cég elküldte információit – az elektromos energia költségeivel együtt – a Nemzeti Bizottságnak, ahol a beérkező adatok alapján szakemberek kiszámították az új árakat. Ezeket rögzítették, és eljuttatták az illetékes helyekre. Azoknak a városoknak az esetében, ahol a lakosok száma meghaladja a százezret, a rezsi értékét Kijev határozza majd meg.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)