Napi két óra áramszünetre készülhetünk

2014. szeptember 4., 17:56

A kárpátaljai megyei energetikai vállalat, a Zakarpattyaoblenergo ma bejelentette a rendkívüli, avagy „vészáramszünetek” bevezetését – közölte ma a helyi ukrán nyelvű sajtó.

A vállalatnál arról tájékoztatták az M-Stúdió tévécsatornát, hogy közép-európai idő szerint reggel 7 és este 21 óra között kerülhet sor áramkimaradásra. A lakosságnak mintegy két órán át kell majd nélkülöznie a villamos energiát naponta, elsősorban reggel 7 és 9, illetve este 19 és 21 óra között – derül ki a tudósításból, mely szerint a korlátozás mindenekelőtt a lakossági fogyasztókat érinti, nem az ipart.

A megyei energetikai vállalat honlapján az intézkedés puszta tényén kívül alig szolgálnak további információval, még azt sem közlik, hogy mikortól lép életbe korlátozás. A portálon olvasható az Energetikai és Szénipari Minisztérium levele, mely a szeptemberi munkanapokon legalább 20 százalékos fogyasztáscsökkentést vár el a megyei energetikai vállalatoktól reggel 7 és este 21 óra között.

Az intézkedés bevezetését fűtőanyaghiánnyal magyarázzák a szaktárcánál, illetve a Zakarpattyaoblenergónál. Indoklásuk szerint az erőművek szénnel üzemelnek, aminek nem megfelelő az utánpótlása a keleten folyó harcok miatt, így az Energetikai és Szénipari Minisztérium kénytelen volt engedélyezni a korlátozás bevezetését.

(M-Stúdió/transkarpatia.net/energo.uz.ua/Kárpátalja)