Kijev: a különleges jogállás visszavonása nem jelenti a harcok újraindítását

2014. november 4., 16:24

Az oroszbarát szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek nyújtandó különleges jogállásról szóló törvény várható visszavonása nem jelenti azt, hogy az ukrán kormányerők újraindítanák a harci cselekményeket a térségben – fejtette ki kedden egy sajtónyilatkozatban Oleh Medvegyev, Petro Porosenko elnök tanácsadója.

Az államfő kedd késő délutánra összehívta az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO) a kelet-ukrajnai szakadárok által vasárnap megtartott, Kijev által törvénytelennek nevezett választások utáni helyzet megvitatására.

Az elnök előzőleg bejelentette, hogy fontolóra veszi az említett a törvény visszavonását. A jogszabály három évre biztosítana különleges státust Donyeck és Luhanszk megye azon területeinek, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak. Ezt azonban csak az után kapnák meg, hogy előre hozott, központilag megrendezett helyhatósági választáson új önkormányzatokat és helyi vezetőket választanának december 7-én.

A parlamenti jóváhagyást követően Porosenko október 16-án írta alá a jogszabályt, amely a konfliktus békés megoldását célozta. Az elmúlt napokban azonban Porosenko több ízben is kijelentette, hogy szakadárok önkényesen megrendezett választása a békefolyamat egészét sodorta veszélybe.

Tanácsadója, Medvegyev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a törvény esetleges visszavonása egyáltalán nem jelentené a harci cselekmények felújítását Kijev részéről. Az ukrán vezetés továbbra is a békés rendezés mellett áll – hangsúlyozta hozzátéve, hogy a donyecki és a luhanszki „népköztársaságokban” múlt vasárnap tartott választások csapást mértek a békefolyamatra, de véleménye szerint véglegesen nem hiúsították meg.

Közben Donyeckben beiktatták hivatalába kedden a „népköztársaság” megválasztott elnökét, Olekszandr Zaharcsenkót, aki eddig a szakadár terület „miniszterelnöke” volt. Zaharcsenko beiktatása után újságíróknak a különleges jogállásról szóló törvény visszavonására vonatkozó szándékot kommentálva kijelentette, hogy az „Porosenko lelkiismeretét terheli”. Nevetségesnek nevezte, hogy Kijevben „hol elfogadnak, hol eltörölnek” törvényeket.

A kijevi média rámutat arra, hogy miközben Donyeckben beiktatták hivatalába Zaharcsenkót, a városban folyamatosan – előző este óta – tüzérségi fegyverek dörgése hallatszott.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében folyó eseményekről rendszeresen beszámoló katonai szakértő kedden Facebook-oldalán azt jelentette, hogy az orosz hadsereg Ukrajna Donyeck megyei határánál Iszkander típusú harcászati rakétarendszereket állított fel hat kilövőállással.

Az Iszkander egy modern orosz rövid hatótávolságú, szilárd hajtóanyagú, hadműveleti–harcászati, hadszíntéri, kvázi-ballisztikus – rakétarendszer. Rendeltetése olyan kisebb, körülhatárolt célpontok leküzdése hagyományos robbanófejekkel, mint például rakétarendszerek, indítóállások, tüzérségi ütegek, légvédelmi és rakétaelhárító fegyverrendszerek, parancsnoki állások, kommunikációs csomópontok, valamint fontos polgári infrastrukturális létesítmények.

(MTI/Kárpátalja)