Moszkva nem ismeri el a szakadár területeken tartott választásokat

2014. november 8., 14:14

Oroszország „tiszteletben tartja” a szeparatista délkelet-ukrajnai régiókban tartott szavazás eredményét – jelentette ki pénteken Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadója, azt ugyanakkor tagadta, hogy Moszkva „elismerte” volna a Kijev és a nyugati államok által törvényellenesnek minősített voksolást.

„Elvben tiszteletben tartjuk a szavazópolgárok választási szándékát” – mondta Usakov, és hozzátette: Oroszországnak a választások eredményével kapcsolatos hivatalos álláspontját a külügyminisztérium rövid, de világos közleményben fejezte ki, s abban szándékosan a „tisztelet” szót használták.

Emellett Usakov közölte, hogy Oroszország elkötelezett a szeptember 5-én életbe léptetett tűzszüneti megállapodás mellett, és az ukrán kormány, valamint a szeparatisták részvételével zajló tárgyalásokat szorgalmaz a béke megteremtése érdekében.

Az oroszbarát szeparatisták november 2-án parlamenti és elnökválasztást rendeztek az ellenőrzésük alatt tartott, egyoldalúan kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságokban”. A voksolások eredményeit sem Kijev, sem a nyugat-európai államok nem ismerték el. Az európai országok vezetői a választások után arra szólították fel az orosz elnököt, hogy ne ismerje el a voksolást, amely véleményük szerint sérti Ukrajna egységét és a kelet-ukrajnai békefolyamatot.

Kijev a délkelet-ukrajnai régiókban megtartott választásokra válaszul befagyasztotta a térségek pénzügyi támogatását, és a kormányerők kezén lévő határterületeken útlevél-ellenőrző pontokat állított fel.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)