A kelet-ukrajnai terroristák miatt volt bombariadó Ungváron?

2014. november 11., 17:39

Mint arról a Kárpátalja Online is beszámolt, tegnap délelőtt bombariadó miatt ki kellett üríteni a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció és a Kárpátaljai Megyei Tanács irodaépületét az ungvári Népi téren.

A Karpatszkij Objektív ma közölte, az ismeretlen telefonáló éppen akkor hívta fel a megye kormányzójának hivatalát, amikor az a helyetteseivel, a rendvédelmi szervek és az ügyészség vezetőivel tanácskozott a régió biztonságát érintő kérdésekről. „Egy ember rekedt hangon közölte, hogy robbanás lesz maguknál. Kárpátalját is be akarják vonni a háborúba” – közölte Vaszil Hubal kormányzó.

Akár hittek a fenyegetésnek, akár nem, a hatóságoknak meg kellett indítani az ilyen esetekre kidolgozott eljárást, vagyis evakuálták az épületben tartózkodó közel hétszáz tisztviselőt és látogatót, majd a pirotechnikusok kutyákkal átkutatták az épületet. Miután nem találtak robbanóanyagot, két és fél órával később lefújták a riadót.

A Karpatszkij Objektív emlékeztet, hogy a bombariadó mostanság nem számít ritkaságnak Ungváron. Csupán az utóbbi fél évben mintegy tucatnyi alkalommal kerestek bombát – szerencsére mindannyiszor hiába – telefonos bejelentések alapján a városi vasútállomáson, a hadkiegészítő parancsnokságon és egyéb irodaépületekben.

Borisz Csekrij, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei törzsének parancsnoka jelezte, hogy az ilyen névtelen telefonhívások többségét a „ideiglenesen megszállt területekről”, vagyis Donyeck és Luhanszk megyékből kezdeményezték. Az SZBU szerint a rosszakarók az efféle hívásokkal a régió békéjét igyekeznek kikezdeni.

Az esetről szintén beszámoló Inter tévécsatorna összeállításában emlékeztet, hogy a telefonbetyárok felkutatása elvben a rendőrség feladata volna – az elkövetőkre egyébként akár nyolc év szabadságvesztés is kiszabható. De miként nyomozhatnának a megszállt területeken? – teszik fel a költői kérdést.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)