Kijevben Moszkva-pártisággal vádolják az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelőit

2014. november 12., 08:37

A Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban működő EBESZ-küldöttség 80 százaléka orosz állampolgárságú, ráadásul az orosz titkosszolgálat volt vagy jelenlegi munkatársa – jelentette ki kedden Vaszil Bugyik, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

A tanácsadó azokkal az ukrán médiában megjelent értesülésekkel kapcsolatban nyilatkozott, amelyek szerint a keleti országrészben folyó fegyveres konfliktust megfigyelő EBESZ-misszió több tagja állítólag orosz érdekeket szolgál.

Vaszil Bugyik szerint erről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai missziójának egyik tisztje tájékoztatta, akit azonban nem nevezett meg. Kijelentette ugyanakkor, hogy a megfigyelők rendkívül ellenségesek a kormányerők fennhatósága alatt lévő stratégiai fontosságú kikötővárosban szolgálatot teljesítő ukrán katonákkal. A tanácsadó megerősítette, hogy bizalmas információkat adnak ki az ukrán csapatok helyzetéről. Előzőleg kedden a zn.ua ukrán hírportál irt arról, hogy EBESZ-megfigyelők jelentéseket tesznek az orosz fegyveres erők képviselőinek az ukrán csapatmozgásokról.

Előző nap állítólag a szervezet kelet-ukrajnai megfigyelői látogatást tettek az úgynevezett közös ellenőrzési és koordinációs központban, amelyben az ukrán és az orosz fegyveres erők, valamint az EBESZ képviselői dolgoznak. A hírportál szerint a megfigyelők ezen a találkozón informálták az orosz hadsereg képviselőit, akik ily módon jutottak részletes adatokhoz egyebek között a Donyeck megyei Karlivka falunál lévő ukrán nehéztüzérségi fegyverek és harckocsik helyzetéről.

Hétfőn Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcokról adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora bejelentette, hogy felfüggesztik együttműködésüket az EBESZ-szel, amelyet azzal vádolt meg, hogy a konfliktus övezetében tevékenykedő megfigyelői orosz érdekeket szolgálnak.

Utóbb az ukrán Védelmi Minisztériumban elhatárolódtak Bugyik kijelentéseitől, azt állítván, hogy azok a szakértő személyes véleményét fejezik ki – írta a zn.ua. A LIGABusinessInform közlése szerint az EBESZ ukrajnai missziójának vezetői is visszautasították az elfogultságukra vonatkozó vádakat.

(MTI/zn.ua/news.liga.net/Kárpátalja)