A NATO-nak nem tetszik, hogy katonai járművek érkeznek orosz földről Ukrajnába

2014. november 12., 08:39

A katonai szövetség a nemzetközi határok tiszteletben tartását óhajtja – mondta kedden Philip Breedlove, az észak-atlanti szövetség európai egyesített erőinek főparancsnoka egy olaszországi katonai támaszponton.

Breedlove a Nápolyhoz közeli bázison újságíróknak fejtette ki, hogy az utóbbi napokban egyre több teherautót lehetett látni áthajtani Oroszországból Ukrajna keleti részébe. „Aggódom az egyre élénkülő mozgás miatt” – mondta Breedlove, felszólítva a szemben álló feleket, hogy térjenek vissza a nyugati civilizáció normáihoz: tartsák tiszteletben a nemzetközi határokat.

A főparancsnok szavai szerint az erőszak napról napra tovább fokozódik a térségben, a tűzszünet pusztán névleges. Hozzátette, hogy a lázadókat bonyolult fegyverek használatára kiképző orosz katonák száma a szakadárok területén a korábban becsült 250-300-ról valószínűleg tovább nőtt. Breedlove közlése szerint Oroszország továbbra is hozzávetőlegesen nyolc zászlóaljnyi katonát állomásoztat az ukrán határ mentén, és olyan erőket is megmozgatott, amelyek képesek atomfegyvereket szállítani a Krím térségébe, amelyet Oroszország márciusban elorzott Ukrajnától.

Breedlove megjegyezte, hogy Oroszország és a NATO őrjáratozó katonai erői között egyre gyakoribbak a „közeli találkozások” mind a levegőben, mind a szárazföldön, mind pedig a tengeren. Leginkább a légi „megközelítések” száma nőtt, egyes számítások szerint a háromszorosára emelkedett. „Ráadásul mostanában nagyobb orosz légi jelenlétet tapasztalunk, mint korábban, amikor csak egy-két bombázójuk bukkant fel” – mondta Breedlove.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)