Újabb orosz humanitárius segélyszállítmány indult Donyeckbe és Luhanszkba

2015. január 8., 17:14

Újabb orosz humanitárius konvoj lépte át az orosz–ukrán határt csütörtökön Donyeck és Luhanszk felé – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A Rosztov megyei Matvejev Kurgán és Donyeck határátkelőknél a vámellenőrzés után több mint 60 segélyszállító kamion Donyeck, ugyanennyi pedig Luhanszk, a két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” fővárosa felé vette az irányt – tájékoztatta Oleg Voronov, a minisztérium válsághelyzetekkel foglalkozó nemzeti irányító központjának helyettes vezetője a TASZSZ hírügynökséget. A két konvoj 700-700 tonna humanitárius segélyt visz a két nagyvárosba.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tájékoztatása szerint Oroszország már tíz úgynevezett „humanitárius konvojt” küldött az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területekre, legutóbb december 21-én. A tíz szállítmánnyal augusztus közepe óta több mint 13 ezer tonna segélyt juttattak el a térségbe.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács leszögezte, hogy ezek az engedély nélküli „humanitárius konvojok” valójában a fegyveres szeparatisták utánpótlását szolgálják, főként lőszert, hideg élelmet és fegyvereket szállítanak.

A járműoszlop mozgását nehezíti a zord időjárás. Egyes útszakaszok környékén a hőmérséklet a mínusz 27 fokot is eléri.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)