Ukrán külügyi szóvivő: véget kell vetni a különböző útlevelek okozta káosznak

2015. január 15., 16:08

Európai uniós követelmény az, hogy Ukrajna vessen véget annak a káosznak, amely jelenleg a különböző útlevelek kiadásának és használatának gyakorlatában mutatkozik – jelentette ki Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte meg a tisztségviselőt, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter múlt heti kárpátaljai látogatásán újságírók előtt közölte: hamarosan büntetéssel kell számolniuk azoknak az ukrán állampolgároknak, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát, miután az ukrán–magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést. Megjegyezte továbbá, hogy a közös vámellenőrzés bevezetése után „lehetetlenné válik, hogy az ukrán vámellenőrzésnél az állampolgár egyik ország útlevelét, az európai oldalon pedig egy másikét mutassa fel”.

A szóvivő a miniszter szavait megismételve leszögezte, hogy az ukrán alkotmány nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Kiemelte: Ukrajna arra törekszik, hogy állampolgárai vízummentességet kapjanak az Európai Unió tagállamaiban, és ennek érdekében az uniós normáknak megfelelően igyekszik rendet teremteni az útlevélrendszerben. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna ezért döntött az ujjlenyomatot is tartalmazó biometrikus útlevelek bevezetése mellett.

Klimkin Kárpátalján tett kijelentése a kettős állampolgársággal és az útlevélhasználattal kapcsolatosan komoly visszhangot váltott ki Magyarországon és Kárpátalján egyaránt. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője az ügy kapcsán úgy vélekedett: nem kell tartani attól, hogy az ukrán hatóságok büntetni fogják azokat a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat, akik magyar útlevéllel lépik át az ukrán–magyar határt.

A másik kárpátaljai magyar szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számában közzétett nyilatkozatában pedig fontosnak, példaértékűnek nevezte a magyar kormány és egyes ellenzéki pártok kiállását az ukrán külügyminiszter megnyilvánulása után a kárpátaljai magyarság mellett.

(MTI/Kárpátalja)