Kárpátaljára várják a magyar külügyminisztert

2015. január 19., 23:02

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hivatalos látogatása megyénkbe január 23-án, pénteken esedékes – közölte a Karpatszkij Objektív.

Az előzetes tervek szerint a magyar diplomácia vezetője találkozik majd a megye és a kárpátaljai magyarság vezetőivel. Ungvári és beregszászi tárgyalásain várhatóan szóba kerül egyebek mellett az ukrán–magyar határon létesítendő, 2016-ban megnyitni tervezett új határátkelők kérdése is.

A mukachevo.net portál megjegyzi, hogy bár Szijjártó Péter járt már Kijevben, de első ízben látogat el Kárpátaljára azóta, hogy Martonyi Jánost váltotta a külügyi tárca élén. „Különösen érdekesnek tűnik ez a vizit Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kárpátaljai látogatása – melynek során nagy visszhangot kiváltó bejelentést tett – után,bár az nem volt hivatalos” – utal a munkácsi portál arra, hogy Klimkin Ungváron közölte újságírókkal: hamarosan büntetéssel kell számolniuk azoknak az ukrán állampolgároknak, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát, miután az ukrán–magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést.

(karpatskijobjektiv.com/mukachevo.net/Kárpátalja)