Kijev: csaknem a teljes donyecki repülőteret visszafoglalták az ukrán katonák

2015. január 19., 19:18

Nagyszabású ellentámadást indítottak az ukrán fegyveres erők a donyecki nemzetközi repülőteret ostromló oroszbarát szakadárok ellen, amelynek révén a légi kikötő csaknem egész területét sikerült újra ellenőrzésük alá vonniuk – közölte Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők által végrehajtott művelet nem tekinthető a minszki tűzszüneti megállapodás megsértésének. A donyecki repülőtér a szemben álló feleket elválasztó vonal ukrán ellenőrzésű oldalán van, így a fegyveres erők saját állásukban maradva az őket érő támadásra válaszoltak ellencsapással. Liszenko beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 óra alatt négy ukrán katona esett el és 32 sebesült meg a kelet-ukrajnai hadművelet övezetében.

Közben Kijevben utcai felvonulással fejezték ki együttérzésüket a terrorcselekmények, kiemelten a Donyeck megyei Volnovaha településnél történt busztragédia áldozataival és hozzátartozóikkal. Mire a menet az ukrán főváros központi terére érkezett, helyszíni becslések szerint már mintegy húszezren gyűltek össze. A rendezvény elején Jevhen Nyiscsuk volt kulturális miniszter felolvasta az összegyűlteknek a donyecki repülőteret védő, a kitartásukért kiborgoknak nevezett ukrán katonák egyikének versét.

A menetben részt vevők a Franciaországban történt terrorcselekményre utaló – Je suis Volnovakha (Én Volnovaha vagyok) szövegű – plakátokat tartottak fel. Az egyik demonstráló halálfejes maszkban és kaszával a kezében jelent meg, a ruháján a következő felirattal: Putyin, követlek.

Tizenkét civil vesztette életét és tizenhét sebesült meg, amikor kedden rakéta csapódott be autóbuszuk mellett a Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében. A Donyeck és Mariupol között vezető, ukrán ellenőrzés alatti területen lévő, civilek által használt autóúton a kijevi vezetés közlése szerint nincsenek katonai állások. A donyecki megyei ügyészség bejelentette, hogy terrorcselekmény vádjával indított eljárást. Hozzátette: az elkövetők tudatában voltak annak, hogy az úton civilek közlekednek, ennek ellenére célzottan mintegy negyven rakétát lőttek ki Grad sorozatvetővel. Kijev a Moszkva támogatását élvező szakadárokat vádolja a támadás elkövetésével, utóbbiak viszont tagadják, hogy közük lenne hozzá.

Ukrán hírforrások eközben vasárnap közzétették, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelői jelentésükben megállapították: a buszban utazók tragédiáját okozó lövedékek észak-északkeleti irányból érkeztek, azaz szakadár területről lőtték ki azokat.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)