Ungváron tavaszra megtelhet a temető

2015. január 19., 22:50

Egyelőre nem döntöttek arról, mi történjen azután – írja a Zakarpattya Online az Inter tévécsatorna összeállítása nyomán.

Az ungváriakat ma a város határain túl, Börvinges (Barvinok) községben temetik el. Az ottani temetőt még az előző évszázad nyolcvanas éveiben nyitották. Területe meghaladja a 16 hektárt, a sírok szorosan egymás mellett sorakoznak.

„Jelenleg még vannak szabad helyeink. A statisztika alapján úgy gondoljuk, hogy a terület tavaszig lesz elég a temetésekhez – mondta el Ljudmila Sztrizsovec, az ungvári kommunális szolgáltatások vállalatának szakembere.

A vállalatnál ugyanakkor nem tudják, hová temetnek azután, ha majd megtelt a sírkert. Elmondásuk szerint a városi tanácsnak kellene területet találnia az új temető számára, s ők sürgetik is a hivatalnokokat.

„Figyelembe véve, hogy a »Barvinok« temető esetében az első dokumentumokat 1976-ban állították össze, megnyitására pedig 1986-ban került sor, természetesen időre, forrásokra és tervdokumentációra van szükség egy új temető kialakításához” – mondja Ljudmila Sztrizsovec.

A városházán tudnak a problémáról. Még 2013-ban tervezték, hogy újabb temetőt alakítanak ki a város szélén. Ám a terület, amelyet a hivatalnokok kiszemeltek erre a célra, az erdészeté, amely viszont nem hajlandó átengedni a földje egy részét temetőnek.

„A napokban tárgyalni fogok a börvingesi községi tanács elnökével, hogy cseréljünk földrészlegeket Börvinges mellett, valamint kijelölnénk egy további, körülbelül egyhektárnyi területet temető létesítésére a várost elkerülő út térségében – közölte Viktor Pogorelov ungvári polgármester.

A temetőnek nincs alternatívája, hiszen a város nem rendelkezik krematóriummal, s nem is szokás Kárpátalján elhamvasztani a halottakat – zárja összeállítását az ungvári portál.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)