Beregszászban január 29-én dönthetnek az ingatlanadóról

2015. január 22., 08:47

Január 20-án együttes ülést tartottak Beregszászban a városi tanács képviselői és a polgármesteri hivatal ágazati vezetői, hogy javaslatot tegyenek az idén januártól bevezetett új adónemek, köztük az ingatlanadó mértékére – jelentette a mukachevo.net.

„A tanácskozáson hangsúlyoztam, hogy igazságtalan lenne, ha a városban nullás adókulcsok volnának, hiszen tisztában kell lenni azzal, hogy az adóból befolyó jövedelem a mi Beregszászunk fejlesztésére lesz fordítva – idézi a munkácsi portál Babják Zoltán polgármesternek Facebook-oldalán közzétett beszámolóját. A városvezető egyúttal jelezte, hogy véleménye szerint a rászorulóknak kedvezményben kell részesülniük az adófizetés terén.

A megbeszélés eredményeként kidolgozott javaslat értelmében a természetes személyek lakáscélú ingatlanjai esetében a lakások 60 négyzetméternyi, illetve a családi házak 120 négyzetméternyi adómentes területét meghaladó minden további négyzetméterére a minimálbér 0,1 százalékának megfelelő adót vetnének ki.

A nem lakáscélú ingatlanok esetében az adó mértékét a hasznosítás módjától tennék függővé:

– hotelek és szórakozóhelyek, bankok, patikák, zálogházak, üzemanyagtöltő-állomások – 1 % / m²;

– bevásárlóközpontok – 0,5 % / m²;

– piacok – 0,2 % / m²;

– közétkeztetési intézmények – 0,2 % / m²;

– nonprofit szervezetek és oktatási intézmények (Beregszászban egyedül a Rákóczi-főiskola ilyen) – 0,1 % / m².

A nem lakáscélú ingatlanok esetében nincs adókedvezmény, vagyis tulajdonosaiknak minden négyzetméter után adózniuk kell.

Babják Zoltán jelezte, hogy a fenti javaslatot megvitatják az önkormányzat állandó bizottságai, majd várhatóan a városi tanács január 29-én esedékes rendkívüli ülésén kerül a képviselők elé.

(mukachevo.net/Kárpátalja)