Ungváron megvitatják a rákos megbetegedések modern diagnosztikai módszereit

2015. február 4., 21:07

2015. február 4-én, a megyei egészségügyi központ épületében sajtókonferenciát tart a megyei onkológiai osztály vezetője, Ruszin Andrij professzor.

A konferencián megvitatják a rákos megbetegedések modern diagnosztikai módszereit, valamint az onkológiai osztály 2014 évi eredményeit.

Február 4-én van a rákellenes világnap, amit először a Nemzetközi Rákellenes Unió hirdetett meg 2000-ben, s amely világméretű összefogásra szólít fel a rák ellen.

A rákos megbetegedések 43%-át meg lehetne előzni, ha egészséges életmódot folytatnánk, például: ha korlátoznánk a dohányzást, többet sportolnánk, egészséges ételeket fogyasztanánk, ha idejében beadnánk a megfelelő védőoltásokat, amelyekkel megelőzhetjük a máj- és méhnyakrákot, kevesebb időt töltenénk erős napsütésen és szoláriumban, s ha több időt szentelnénk egészségünkre.

Jelenleg az országban több mint egymillió rákbeteget tartanak nyilván, ezzel egyidejűleg az orvosok évente több ezer embernél fedezik fel a betegséget. Ukrajnában évente majdnem  90 ezer ember hal meg rákban, s ezek több mint egyharmada munkaképes korú ember. Rákos megbetegedésben hal meg az ország 15%-a.

Kárpátalján van a legkevesebb rákbeteg. A férfiaknál legtöbbször tüdő-, bőr-, prosztata-, gyomor- és végbélrákot fedeznek fel. A nőknél első helyet foglal el az emlőrák, ezenkívül a gyakoriak közé tartozik a bőr-, a méhnyak- és a vastagbélrák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései alapján napjainkban a halálesetek hátterében legtöbbször daganatos megbetegedés áll. 2012-ben közel 14 millió újszerű megbetegedést, ezen kívül pedig 8,2 millió rákos megbetegedéssel kapcsolatos halálesetet jegyeztek. A WHO előrejelzései szerint az elkövetkezendő 10 évben ez a 14 milliós adat akár 22 millióra szökhet.

A 2012-es adatok szerint, a leggyakoribb daganatos megbetegedések a következők:

- tüdőrák (1,59 millió haláleset);

- májrák (745 000 haláleset);

- gyomorrák (723 000 haláleset);

- vastagbélrák (694 000 haláleset);

- emlőrák (521 000 haláleset);

- nyelőcsőrák (400 000 haláleset).

(mukachevo.net/VV)