Veszett kutya harapott meg egy gyereket Ungváron

2015. február 7., 23:07

Az eset még január 25-én történt a Március 8. utcában – közölte a Zakarpattya Online. A kóbor kutya a kezén harapta meg a gyereket. A sérült szüleinek elmondása szerint a harapás utáni hetedik napon az állat kimúlt.

A kutya teteméből vett szövetmintát eljuttatták a Kárpátaljai Regionális Állategészségügyi Laboratóriumba, ahol fluoreszcens mikroszkópia segítségével megerősítették a veszettséget.

Jelenleg az Ungvári Állategészségügyi Kórház és az állategészségügyi rendőrségi osztály szakemberei bejárják a környéket, hogy beoltsák veszettség ellen a kutyákat és a macskákat.

 

Tájékoztatásul

A veszettség különösen veszélyes vírusos megbetegedés, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az első öt közé tartozik a legnagyobb társadalmi-gazdasági kárt okozó, emberre és állatra egyaránt veszélyes megbetegedések között a Földön. Jelenleg a világ 113 országában regisztrálták a veszettséget, ezt az akut, agy- és gerincvelőgyulladást okozó betegséget, amely – ha nem kezelik idejében – nagyon ritka kivételektől eltekintve halálos kimenetelű, s évente több mint 55 ezer ember és több mint egymillió állat pusztulását okozza. A veszettség évente mintegy 4 milliárd euró közvetlen kárt okoz.

Ukrajnában a veszettséget illetően változatlanul bizonytalan a helyzet. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az országban évente mintegy 120-140 ezer személy fordul egészségügyi ellátásért állatharapás, vagy állati nyállal való érintkezés miatt, s a sérültek 50 százalékát utalják be kezelésre veszettséggel való fertőződés gyanújával – közölte a Kárpátaljai Megyei Állategészségügyi Igazgatóság.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)