Beregszászban járt Volodimir Csubirko

2015. február 14., 10:26

Február 12-én Beregszászban tett munkalátogatást Volodimir Csubirko. A megyei tanács elnökének vezetésével itt került sor az önkormányzatok kérdéseivel foglalkozó koordinációs bizottság ülésére.

A megbeszélésen szó esett a megye előtt álló feladatokról, így az EU-tagországokkal való együttműködésről, továbbá a turizmus fejlesztéséről is.
Volodimir Csubirko megjegyezte, hogy manapság rendkívül fontos Kárpátalja fejlesztési stratégiájának kidolgozása. „Azt szeretnénk ugyanis, hogy Kárpátalja híd legyen az Európai Unió felé” — tette hozzá.
A megyei tanács elnöke beszámolt arról, hogy Kárpátalja rendszeresen részt vesz a nemzetközi együttműködésben, a különböző pályázatokon. Az elmúlt évben például Csehország 6 millió korona értékű támogatást nyújtott megyénknek, amiből több oktatási és művelődési létesítményt hoztak létre. Ezt a programot 2015-ig meghosszabbították, s ennek keretében további 20 projektet realizálnak majd 13 járás területén.
Csubirko Volodimir külön szólt a Magyarországhoz fűződő barátságról. Többek között elmondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kárpátaljai látogatása során bejelentette, hogy Magyarország 150 millió forintot kitevő támogatást nyújt a Keleti partnerség program keretében. Ebből 30 millió forintot a megyei állami levéltár beregszászi fiókintézetének felújítására használnak fel. A miniszter emellett rámutatott, hogy Magyarország, akárcsak korábban, támogatja Ukrajna szuverenitását.
A tervek között szerepel új határátkelők megnyitása, illetve egyes működő átkelők modernizálása. Ez a tervezet előirányozza a finanszírozást mind ukrán, mind magyar részről.
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke bemutatta a résztvevőknek tanintézményüket, az új épületet, az előadótermeket. Tudni kell, hogy a magyar kormány hatalmas segítséget nyújtott a főiskola épületének felújításához.

(transkarpatia.net/VV)