A tűzszünet ellenére nem szűnnek a harcok Debalcevében

2015. február 17., 07:22

Az érvényben lévő tűzszünet ellenére folyamatos az ágyúzás és a gépfegyverropogás a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által hetek óta ostromlott Debalceve közelében – jelentették az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói.

„Egész éjjel és napközben is lőttekˮ – mondta egy Oleg nevű felkelő a szeparatisták egyik fellegvárának számító Donyecktől mintegy 65 kilométerre északkeletre fekvő vasúti csomópontnál.

„Csak a parancsra várunk, hogy támadást indítsunk a város ellen. Ez néhány napon belül kétségtelenül meg fog történniˮ - tette hozzá a férfi.

A francia hírszolgálat munkatársai szerint a debalcevei harcok intenzitása alig mérséklődött a tűzszünet életbe lépése óta. A Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő, a szakadárok területébe mélyen beékelődő város környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a lázadók.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőcsoportja korábban közölte, hogy a tűzszünetet Debalceve és Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják.

Olekszandr Zaharcsenko, a Donyeck megyei szakadárok önkényesen kikiáltott „népköztársaságánakˮ vezetője leszögezte, hogy a fegyvernyugvás nem vonatkozik Debalcevére.

„A minszki megállapodásban egyetlen szó sem esett Debalcevérőlˮ – mondta a politikus.

A most életbe léptetett tűzszünetről csütörtökön Minszkben született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között.

A dokumentumot a „normandiai négyekˮ, azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan, szintén a fehérorosz fővárosban tartott csúcstalálkozójukon.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, mintegy tízezren pedig megsebesültek.

(MTI/hirado.hu/VV)