Janukovics megígérte, hogy megvédi az ukránokat a törvénytelenségektől

2015. február 21., 22:57

Ukrajna korábbi elnöke, Viktor Janukovics, a Rosszija 1 csatornának adott interjújában elmondta, hogy kész megvédeni honfitársait a törvénytelenségektől.

„Nekem fáj az, ami Ukrajnában történik. Nem akarok sokat beszélni, de ha Isten megőrzi életem, s ha ad nekem lehetőséget arra, hogy megtegyem azt, amire az embereknek szükségük van, akkor minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megvédjem az embereket azoktól a törvénytelenségektől és túlkapásoktól, ami most az országban folyik” – mondta el Janukovics. Hozzátette, hogy az ezen való töprengés nem egy álmatlan éjszakát okozott neki.

Ezt a választ adta Viktor Janukovics arra a kérdésre, hogy készen áll-e hazatérni Ukrajnába, s mit fog mondani az ottaniaknak, ha visszatér.

Február 20-án Petro Porosenko elnök a Majdanon tartott beszédében elmondta, hogy nem kételkedik abban, hogy Janukovics örökké a pokolban fog égni, s a Majdanon történt vérontás fő bűnösének nevezte.

Február 6-án az ukrán Főügyészség feljelentést tett Janukovics ellen, miszerint az bűnszervezetet hozott létre annak érdekében, hogy bitorolja az országot. Nyomást gyakorolt az Alkotmánybíróságra, amely visszaállította az országban az elnöki-parlamentáris kormányformát. Így Janukovics átvette az irányítást a Legfelsőbb Tanács és a kormány felett is

Február 4-én az ukrán parlament megvonta Viktor Janukovicstól a tiszteletbeli elnök címet.

Januárban a kijevi bíróság engedélyezte Janukovics távollétében való letartóztatását, s az Interpol kiadta ellene a nemzetközi elfogatóparancsot. Azzal vádolják, hogy köze volt az Euromajdan áldozatainak halálához, s ezen kívül még számos bűnügyhöz.

(lenta.ru/VV)