Befejeződött a fogolycsere - az EBESZ megfigyelői bejutottak Debalcevébe

2015. február 22., 18:31

Fogolycserét hajtottak végre a donyecki szakadárok az ukrán hadsereggel szombaton az egyoldalúan kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” területén, miközben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői bejutottak Debalcevébe.

A február 12-én kötött minszki megállapodás óta először cserélték ki foglyaik egy részét a szembenálló felek: 139 ukrán katonát és 52 lázadót engedtek szabadon Luhanszk közelében.

Az első hírek még arról szóltak, hogy az ugyancsak egyoldalúan kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” előbb 35 foglyot adott át az ukrán hadseregnek, amely 37 szakadárt engedett szabadon.

Eközben az EBESZ megfigyelőinek sikerült bejutniuk Debalcevébe. Michael Bociurkiw, a szervezet ukrajnai különleges megfigyelő missziójának szóvivője bejelentette: „Ma bejutottunk Debalcevébe, a Nemzetközi Vöröskereszt nemzetközi bizottságának csoportját kísértük, és öt kamiont, amely élelmiszert és gyógyszert szállított. Biztonsági garanciát akartunk kapni és kaptunk is a felkelőktől, ez tette lehetővé, hogy ma oda bejussunk” - mondta.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szombaton bejelentette: javaslatot tett az ország állami intézményei számára, hogy több mint száz orosz hírközlő szerv újságíróitól vonják meg az akkreditációt. Az ukrán parlament február 12-én szavazta meg, hogy az ilyen akkreditációkat tagadják meg, és utasította az SZBU-t, hogy mielőbb állítsa össze azoknak a listáját, akikre e korlátozás kiterjesztését javasolja. Ez a lista most megszületett – jelentette be a biztonsági szolgálat szóvivője.

Meg is érkezett szombaton az orosz válasz, amelynek értelmében Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője leszögezte: Moszkva nem követi a kijevi hatóságok e lépését. Az orosz állam nem fogja korlátozni a tömegtájékoztatási eszközök munkáját, az emberek jogát az információhoz jutáshoz - mondta Peszkov.

(MTI/hirado.hu/VV)