Viktor Baloga: Jacenyuknak nincs több esélye

2015. március 11., 16:05

Viktor Baloga szerint a hatalomban véghezvitt kozmetikai változtatások semmit sem javítanak az ország helyzetén, s néhány új név nem elég ahhoz, hogy a lakosság ismét bizalmat szavazzon a kormánynak.

A képviselő az államfőhöz és a Miniszteri Kabinet tagjaihoz intézett február 25-i levelében pánikkeltéssel vádolta meg a parlament tagjait. A növekvő infláció hatására a tokat, ami ideig-óráig tartó áruhiányhoz vezetett. Baloga szerint ez a jövővel kapcsolatos bizolakosság nagy része megrohamozta a bolnytalanságról árulkodik, melynek elsődleges előidézője a teljesen alaptalan árfolyam-ingadozás.

A kormány több tisztviselője is mezőgazdasági szakember, mégis ők voltak az elsők, akik befagyasztották a létfontosságú termékek kibocsátását, s ezzel súlyosbították a kialakult pánikhelyzetet – véli a képviselő, aki arra szólította fel kollégáit, hogy ne hozzanak létre mesterséges hiányt, és kezdjék meg a termékek kibocsátását.

Viktor Baloga a napokban ennél is tovább ment, és a miniszterelnök lemondását, valamint a kormány teljes megreformálását követelte.

„Amennyiben azt gondolják, hogy a nyugati politikusok nem veszik észre az ország gazdasági problémáit a háború miatt, erősen tévednek” – tolmácsolta a politikus szavait a mukachevo.net hírportál március 4-én. Baloga szerint Európa hamarosan megvonja bizalmát a hatalmon lévő kormánytól. A jelenleg beígért IMF-kölcsön lehet az utolsó segélycsomag, melyet az országnak utalnak, amennyiben továbbra is virágzik a korrupció, és csak a televízióban valósulnak meg a reformok. A parlamenti képviselő meglátása szerint Arszenyij Jacenyuknak nincs több esélye: ha egy év alatt sem tudta végrehajtani a reformokat, akkor az IMF-csomag után sem lesz képes változtatni az ország helyzetén. A parlamenti képviselő a kormány megreformálását, továbbá a miniszterelnök haladéktalan lemondását követeli.

(hirszemle.net/VV)