Újabb IMF-hitelkeretet kap Ukrajna

2015. március 13., 09:28

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán elfogadta az Ukrajnának szánt új 17,5 milliárd dolláros négy éves futamidejű hitelkeretprogramot.

Christine Lagarde vezérigazgató közleményben hozta nyilvánosságra, hogy az igazgatótanács 12,348 milliárd SDR (17,5 milliárd dollár, 15,5 milliárd euró) négy éves futamidejű hitelkeretet biztosított Ukrajnának az Extended Fund Facility (EFF) keretében. A közlemény nem részletezi a pénz folyósításának ütemezését, leszögezi azonban, hogy az összeget a legszükségesebb és azonnali gazdasági stabilizációs igények, valamint a gazdasági növekedés középtávú megindításához szükséges szerkezetátalakítási reformok finanszírozására, a lakosság életminőségének a javítására kell fordítani. Az IMF tavaly már biztosított egy 17 milliárd dolláros két éves futamidejű finanszírozási csomagot Ukrajna számára.

Az ukrán gazdaság belső politikai viharok és a keleti országrészben folytatott fegyveres konfliktus miatt gyakorlatilag összeomlott. A hrivnya árfolyama valamelyest javult ugyan a nemrégiben elért történelmi mélyponthoz képest, a kamatok azonban 15 éve a legmagasabb szinten állnak és a jegybak 6,4 milliárd dolláros devizatartalékai alig hat hétre lennének képesek fedezni az ország importszükségleteit.

Az ukrán parlament a múlt héten fogadta el a 2015-ös költségvetés IMF-támogatást élvező módosítását, amely feltétele volt az új támogatási csomag odaítélésének.

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy az ország az IMF-hitelkeret odaítélése esetén 5 milliárd dollár azonnali átutalására számít.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)