Ukrajnának nem adják meg a vízummentességet a májusi rigai csúcson

2015. március 24., 21:16

Az EU folytatni fogja az Ukrajna által vállalt kötelezettségek teljesítésének értékelését – írja a Dzerkalo Tizsnya kijevi hetilap internetes változata.

Nem születik döntés az Ukrajna és az Európai Unió tagállamai közötti vízummentesség megadásáról a májusi keleti partnerségi csúcstalálkozón Rigában – közölte Jan Tombinski, az Európai Bizottság ukrajnai képviseletének vezetője.

„Nem kerül sor erre a döntésre, mert nincs idő a meghozatalára” – mondta újságíróknak Kijevben. Tombinski emlékeztetett, hogy jelenleg Ukrajnában vizsgálódik az illetékes európai hatóságok küldöttsége, amely kiértékeli, megfelelően teljesíti-e Ukrajna vállalt kötelezettségeit ahhoz, hogy megvalósulhasson a vízummentesség az EU tagállamaival.

A múlt héten a Radio Polska már nyilvánosságra hozott egy dokumentumtervezetet, melynek értelmében az Európai Unió nem ajánlja fel Ukrajnának és Grúziának a vízummentesség elérésének menetrendjét a rigai keleti partnerségi csúcstalálkozón. Korábban viszont ukrán részről nem egy ízben jelezték, hogy szeretnék, ha már Rigában döntés születne e tárgyban – emlékeztet a Dzerkalo Tizsnya.

(zn.ua/Kárpátalja)