Sokszorosára nőtt az illegális fegyverek száma Kijevben

2015. március 30., 20:29

A rablótámadások többségét lőfegyverrel hajtják végre a fővárosban – írja a Dzerkalo Tizsnya kijevi hetilap internetes változata.

Olekszandr Terescsuk, a fővárosi rendőrség vezetője közölte, hogy Kijevben az utóbbi időben jelentősen nőtt az illegális fegyverek száma.

„Ma Kijevben nagyon sok a fegyver, a törvénytelen kereskedelme nem a húszszorosára vagy a harmincszorosára, hanem talán a százszorosára nőtt” – jelentette ki Terescsuk a Szegodnyának adott interjújában. A rendőrfőnök egyúttal rámutatott, hogy szinte valamennyi rablótámadást lőfegyver alkalmazásával, vagy lőfegyverrel fenyegetve hajtják végre.

Szavai szerint a fegyver sok esetben az ATO-ból származik. Egyesek azzal sincsenek tisztában, hogy már akkor bűncselekményt követnek el, amikor a harcok övezetéből fegyvert hoznak haza magukkal – tette hozzá.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy március 4-én a Legfelsőbb Tanácsnak nem sikerült megszavaznia a Büntetőtörvénykönyv 187. paragrafusának módosítását, amely szigorította volna a rablótámadásért kiróható büntetést. A javaslatra mindössze 210 képviselő szavazott igennel, így a törvényhozásnak újra első olvasatban kell majd tárgyalnia a tervezetet.

(zn.ua/Kárpátalja)