Az ukránok fele nemmel szavazna az orosz államnyelvvé nyilvánítására

2015. április 11., 14:52

Ha népszavazást tartanának a kérdésről, az ukrán lakosság 48 százaléka nemmel szavazna arra, hogy az oroszt második államnyelvvé nyilvánítsák Ukrajnában, 33 százalékuk viszont támogatná az elképzelést – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felméréséből, melyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A megkérdezettek további 9 százaléka nem menne el szavazni, 10 százalékuk pedig nem tudna állást foglalni a kérdésben.

Ugyanakkor a keleti és déli régiók azon lakóinak, akik elmennének szavazni egy ilyen népszavazás alkalmával, a fele gondolja úgy, hogy az orosz nyelvnek meg kell kapnia a második államnyelvi státust, 46 százalékuknak viszont az a véleménye, hogy csupán azokban a régiókban kellene megtenni második hivatalos nyelvnek, ahol a lakosság többsége ezt kívánja.

Viszont egy esetleges népszavazástól függetlenül mindössze a megkérdezettek 19 százaléka támogatja az elképzelést, hogy az orosz legyen a második államnyelv. A portál szerint ez utóbbiak 2013-ban még a lakosság 27 százalékát tették ki. A közvélemény-kutatás alapján az ukrán lakosság 52 százalékának az a véleménye, hogy az oroszt csupán ott kellene második hivatalos nyelvvé tenni, ahol a lakosság többsége ezt kívánja. További 21 százalékuknak meggyőződése, hogy az orosz nyelvnek nincs helye a hivatalos érintkezésben.

A felmérést február 14–24. között végezték egyéni interjúk készítésével. Ennek során 2013 18 évesnél idősebb személyt kérdeztek meg a Krím kivételével Ukrajna valamennyi megyéjének 108 településén, beleértve a megszállt területeket is.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)