Fegyvereseket ártalmatlanítottak Harkiv megyében

2015. április 14., 17:01

Ártalmatlanítottak egy 11 fős fegyveres csoportot Harkiv megyében Ukrajna Biztonsági Szolgálatának (SZBU) munkatársai az ügyészséggel karöltve – jelentette az UNIAN hírügynökség Markijan Lubkivszkijnak, az SZBU elnöki tanácsadójának Facebook-bejegyzése alapján.

„Valentin Nalivajcsenko, a titkosszolgálat vezetője jelentette Petro Porosenkónak, Ukrajna elnökének, hogy az ez év április 12–13-i különleges művelet eredményeként az SZBU a Harkiv megyei ügyészséggel együtt ártalmatlanított egy nagy, 11 (!) fős terrorista csoportot, amely Harkivban és Harkiv megyében elkövetett terrorcselekményekkel hozható összefüggésbe” – írta Lubkivszkij.

A tanácsadó szavai szerint a fegyvereseket azzal gyanúsítják, hogy tavaly júliusban egy kereskedelmi bank központi irodájára, augusztusban pedig a Harkiv megyei hadkiegészítő parancsnokságra nyitottak tüzet, idén februárban egy civil szervezet irodájánál robbantottak, áprilisban pedig vasúti tartálykocsit repítettek a levegőbe.

„Ily módon nem csupán egy sor korábban elkövetett terror- és szabotázsakciót sikerült felderíteni, hanem újabbakat is megelőztek, melyeket a csoport Harkivban és Harkiv megyében tervezett végrehajtani. Valamennyi őrizetbe vett személy 1968 és 1983 között született ukrán állampolgár. Jól szervezett csoport volt, amelyben egyértelműen ki voltak jelölve a szerepek és a kötelességek” – tette hozzá.

Az SZBU információi szerint a terroristák koordinátora Jevhen Zsulin, az Oplot harkivi szervezetének vezetője volt.

Lubkivszkij jelezte továbbá, hogy a csoport tagjainál nagy mennyiségű fegyvert és a szabotázsakciókhoz szükséges eszközöket, többek között RPG-7 gránátvetőket, MRO-A lángszórókat, Kalasnyikov gépkarabélyokat, a gépkarabélyokhoz való cső alatti gránátvetőket, Dragunov típusú távcsöves puskát, pisztolyokat, köztük hangtompítósokat is, SZPM típusú időzített aknákat, üzemanyagtartályok és felszíni vezetékek felrobbantására, illetve felgyújtására szolgáló aknát, gránátokat, nagy mennyiségű plasztik robbanószert és különböző kaliberű kézifegyverekhez való lőszert, detonátort, különféle tűzszerész-felszerelést, valamint szúró-vágó fegyvereket foglaltak le. Mindez illegális úton jutott Ukrajnába.

(unian.ua/Kárpátalja)