Sajtóértesülés: A schengeni övezet országainak többségében gyakrabban utasítják el az ukrán polgárok vízumkérelmeit

2015. április 14., 18:00

Európa egy részében nyilvánvalóan az ukrán bevándorlók áradatától tartanak – írja a jelenségről beszámoló Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A schengeni övezet országainak többségében 2014-ben lényegesen nőtt az elutasított ukrán vízumkérelmek száma – állítja a portál a Jevropejszkaja Pravdára (JP) való hivatkozással. A JP értesülése szerint az övezethez tartozó, Ukrajnában konzulátussal rendelkező 22 országból 16 esetében vált gyakoribbá az elutasítás. Ezen belül 12 országban az elutasítások száma több mint egyharmadával, ötben pedig több mint a kétszeresére nőtt.

„Hallatlan ez a növekedés és irreálisan magasak a mutatók. A legjobb szemléltetői annak, kik is félnek valójában Európában az ukrán bevándorlóktól. Valószínűleg ezek az országok fogják majd blokkolni az EU hozzájárulását a vízummentesség megadásához (Ukrajnának) a májusi csúcstalálkozón” – írja cikkében a JP.

A csúcstartó az elutasítások számának növekedése tekintetében Finnország (3,3-szeres növekedés), majd Svájc (2,8-szeres), Spanyolország (2,6-szeres), Portugália (2,2-szeres) és Görögország (2,1-szeres) következik. Ugyanakkor az abszolút mutatókat tekintve (az elutasítások százalékos aránya a kérelmek számához viszonyítva) a rangsort Belgium (9,54 %), Svédország (4,57 %), Finnország (4,55 %) és Hollandia (4,28 %) vezeti.

„Érdekes, hogy alig egy évvel ezelőtt Finnország az ukránokhoz kedvezően viszonyuló államok közé tartozott, igen csekély elutasítási aránnyal” – olvasható a cikkben. Ugyanakkor „javított” statisztikáján Lettország és Litvánia, valamint Szlovénia, Észtország és Lengyelország. Ugyancsak csökkent az elutasított kérelmek száma Németország konzulátusán, amely pedig hagyományosan a legszigorúbbak egyikének számított az ukránok vonatkozásában, bár mutatójuk még mindig meglehetősen magas: 4,91 %.

A pozitív változások között említi a Jevropejszkaja Pravda írása, hogy egy év alatt 39-ről 52,4 százalékra nőtt az ukránoknak kiadott többszöri beutazásra jogosító vízumok száma. Ugyanakkor érdekes, hogy egy évtized óta először csökkent – 1 millió 587 ezerről 1 millió 387 ezerre – az országban a schengeni vízumért folyamodók száma, amivel Ukrajna világviszonylatban a másodikról a harmadik helyre szorult vissza e tekintetben, először maradva el Kína mögött.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy az EU-ban mostanában a kiadott vízumok visszavonásával igyekeznek gátat vetni annak a gyakorlatnak, mely szerint hozzájutva a schengeni vízumhoz sok kérelmező visszamondta szállodai szobafoglalását.

(zn.ua/Kárpátalja)