A beregszászi zsinagógában múzeumot nyitottak

2015. április 30., 18:44

A múzeumot azzal a céllal hozták létre, hogy az hitelesen bemutassa a kárpátaljai zsidóság életét. A múzeumban régi imakönyveket, születési anyakönyvi kivonatokat, fényképeket tekinthetünk meg.

A rendezvényt, valamint a Kárpátaljai holokauszt elnevezésű tudományos konferenciát az auschwitzi haláltábor felszabadítása évfordulójának szentelték. Beregszászból az 1944-es évben közel 11 ezer zsidót hurcoltak el. Erről tanúskodik a zsinagóga udvarán lévő emléktábla.

A megnyitón felszólalt Vays József, a Shalom Alapítvány civil szervezet elnöke, Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, Deák Andrea, az egyesület ügyvezetője, Rovt Alex, közéleti személyiség és vállalkozó, Goldberger Ernő, a beregszászi zsidó hitközség elnöke – olvashatjuk, Beregszász polgármesterének, Babják Zoltánnak a közösségi oldalán.

A múzeumot előzetes bejelentkezés alapján lehet megtekinteni. Elérhetőségei: Goldberger Ernő – 050 540 7665 vagy Togyeriska Erika – 050 338 4118.

(zakarpattya.net.ua/VV)