Összetűzések voltak Harkivban a május 1-jei nagygyűlés és egy ukránpárti akció résztvevői között

2015. május 1., 19:42

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Harkivban az adminisztratív bíróság előzetes tiltása ellenére került sor a május 1-jei nagygyűlésre. Mintegy kéttucatnyi, zömében idős ember gyűlt össze az első harkivi majális helyszínén emelt emlékoszlopnál, az Angyali üdvözlet-székesegyházzal szemközt. A résztvevők a téren kibontották „Béke, munka, május” feliratú plakátjukat.

A nagygyűlés résztvevőit az odaérkező bírósági végrehajtó emlékeztette, hogy előző nap, április 30-án a harkivi körzeti adminisztratív bíróság megtiltotta a Trudova Harkivscsina szervezetnek a nagygyűlés megtartását ezen a helyszínen. A gyűlés résztvevőinek egy része kijelentette, hogy semmi közük a szóban forgó szervezethez, s nem voltak hajlandóak elhagyni a teret.

Ezután mintegy harminc, állami zászlókat lengető fiatalember jelent meg, egy részük terepszínű katonai egyenruhát viselt. A fiatalok az ukrán himnuszt énekelték a május 1-jei nagygyűlés résztvevői közelében.

A hírügynökségi beszámoló szerint ezután a nyugdíjas asszonyok egyike megpróbált megkaparintani egy ukrán zászlót. Az ukrán érzelmű fiatalok „Dicsőség Ukrajnának!” felkiáltásaira a május 1-jei nagygyűlés egyes résztvevői „Dicsőség Oroszországnak!” kiáltásokkal válaszoltak. Emiatt a két akció résztvevői között összetűzések támadtak. Egy egyenruhás fiatalember kitépte a május 1-jei nagygyűlés résztvevőjének kezéből a „Béke, munka, május” feliratú plakátot, darabokra szakította, és a kukába dobta.

A helyszínen tartózkodó rendőrök visszaszorították a nagygyűlés résztvevőit az autóbuszhoz, ám azok nem voltak hajlandók beszállni a buszba, többségük egyszerűen szétszéledt.

(unian.ua/Kárpátalja)