A parlament megszüntette a lakásgazdálkodási vállalatok (ZSEK) monopóliumát

2015. május 14., 19:53

Az Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa által elfogadott törvény megszünteti a ZSEK-ek monopóliumát, s a törvényalkotó szándéka szerint egyúttal lehetővé teszi a tömbházak lakóinak, hogy hatékonyan kezeljék a közös tulajdont – adta hírül csütörtökön az Ukrajinszka Pravda.

A tulajdonjog érvényesítésének sajátosságai többlakásos épületben (№1565) című, 256 szavazattal elfogadott törvénytervezet előterjesztőinek az volt a szándékuk, hogy biztosítsák a tulajdonjog érvényesíthetőségét a lakóházak közös tulajdonának hatékony fenntartása és kezelése vonatkozásában, illetve alternatív igazgatási módszereket határozzanak meg.

A törvényalkotóknak ugyancsak szándékukban állt a jogalkotás szintjén szabályozni a többlakásos épületek igazgatásának viszonyait, elősegíteni a meglévő lakásállomány megőrzését és hatékony kezelését. Az új jogszabály emellett meg szándékozik teremteni a tömbházak önálló (önerőből történő) kezelésének a jogi alapjait. Ugyancsak meg kívánták teremteni a feltételeit annak, hogy a tömbházak közös tulajdonának kezelésébe gazdasági szereplőket vonhassanak be, illetve biztosítsák a kezeléssel összefüggő szolgáltatások piacának fejlődését – derül ki a törvénytervezet indoklásából.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)