Elkészült az Oroszország és Ukrajna közötti „fal” terve

2015. május 15., 20:31

A kormány elfogadta az ukrán–orosz államhatár, valamint a terrorellenes művelet (ATO) övezetével és a Krímmel határos területek műszaki kiépítésének intézkedési tervét – jelentette az UNIAN hírügynökség. Az erre vonatkozó rendelet, illetve az intézkedések költségvetése a kormányportálon látott napvilágot.

A terv szerint három év alatt készülnének el a szükséges műszaki létesítmények. Az elképzelést összesen négy milliárd hrivnyából valósítja meg a kormány, ebből több mint egymilliárdot már idén felhasználnak.

Az államhatár mentén közel kétezer kilométer hosszúságban alakítanak ki harckocsik és egyéb járművek feltartóztatására alkalmas 4x2 méteres árkokat, emelnek 17 méter magas fém őrtornyokat. Megfigyelő és riasztó berendezéseket szerelnek fel, illetve speciális megerősített támaszpontokat alakítanak ki a határőrség számára.

A munkálatok koordinálását az ukrán–orosz államhatáron, valamint a terrorellenes művelet (ATO) övezetével és a Krími Autonóm Köztársasággal határos területeken az állami határőrszolgálat adminisztrációja végzi majd.

(unian.ua/Kárpátalja)