Új típusú bankbetétről tárgyal a parlament

2015. május 16., 08:28

Az új típusú betétet nem lehetne felvenni a futamidő vége előtt. Az új feltételek nem vonatkoznának a törvény életbe lépése előtt lekötött betétekre. A betétesek maguk dönthetik el, hogy melyik betéttípust választják – derül ki a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának beszámolójából.

A Legfelsőbb Tanács által első olvasatban csütörtökön elfogadott, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) által szorgalmazott törvény a lekötött betétek visszatérítésének jogi szabályozását hivatott módosítani. A jogszabály egyebek mellett módosítja a Polgári törvénykönyvet, amennyiben egy új betéttípust vezet be, amelynek lényege, hogy a betétesnek nem áll jogában a futamidő lejárta előtt visszakapni a lekötött pénzeszközöket, amennyiben ezt a feltételt előzetesen rögzítették a betétszerződésben.

A törvénytervezetet jegyző Pavlo Rizanenko képviselő, az illetékes parlamenti albizottság elnöke elmondta: az új jogszabály két típusra osztja a pénzbetéteket: lekötött betétekre és látra szóló betétekre (az időelőtti visszatérítés lehetőségével). A látra szóló betétek esetében a visszafizetés módja nem változik, azaz a betéteseknek jogukban áll első felszólításra visszakapni a lekötött pénzüket. A banki lekötött betétre vonatkozó szerződés értelmében viszont a pénzintézet a futamidő végén köteles visszafizetni a lekötött összeget a betét után felszámított kamatokkal együtt. Ennél a betéttípusnál is van lehetőség a betét azonnali visszatérítésére, ám csak abban az esetben, ha ezt a lehetőséget előzetesen rögzítették a lekötött betéti szerződésben.

A jogszabály elfogadását első olvasatban az NBU és a kereskedelmi bankok egyaránt üdvözölték. A pénzintézetek korábban több ízben felpanaszolták, hogy a hatályos jogi szabályozás gyakorlatilag nem tesz különbséget a látra szóló és a lekötött betétek között, ami válság idején csökkenti a bankrendszer stabilitását.

(zn.ua/Kárpátalja)