Jareszko: A vártnál nehezebben haladnak a tárgyalások az államadóság átütemezéséről

2015. május 18., 17:12

Az ukrán államadósság egy részének átütemezéséről (restrukturálásáról) folytatott tárgyalások „a vártnál nehezebben” haladnak – közölte Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter a német Handelsblatt hétfői számában megjelent interjújában, melyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata idéz.

Jareszko felszólította Ukrajna hitelezőit, hogy mielőbb jussanak kompromisszumra ebben a kérdésben. A miniszter kizárta annak lehetőségét, hogy a tárgyalások kudarcba fulladjanak, és hangsúlyozta: „Az államcsőd nem opció”.

Korábban a The Financial Times azt írta, hogy az ukrán államadósság 23 milliárd dollárnyi részének restrukturálásáról folytatott tárgyalások a múlt héten elérték a forráspontot azt követően, hogy a Pénzügyminisztérium éles hangú nyilatkozatában kétségbe vonta a legnagyobb hitelezőket egyesítő bizottság átláthatóságát, operativitását és lelkiismeretességét. A tárca a nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki a hitelezők bizottságának „hozzáállása” s a tárgyalási készség hiánya miatt.

A Pénzügyminisztérium márciusban kezdett konzultációkat a hitelezőkkel, s arra számít, hogy két hónapon belül sikerül döntésre jutniuk. Az ukrán fél a tárgyalások révén összesen 15,3 milliárd dollár megtakarításra számít, ezen belül Kijev 2015-ben mintegy 5,2 milliárd dollárt, továbbá 2016-ban 3,4 milliárdot, 2017-ben 4,4 milliárdot, 2018-ban pedig 2,3 milliárdot takarítana meg.

(zn.ua/Kárpátalja)